Cuvântul pe care mii de români îl caută în dicționar! Ce înseamnă, de fapt, „resort”?
Fie că l-am auzit la televizor, s-au chiar l-am văzut pe diferitele site-uri de rezervări, cu siguranță că mulți dintre noi au obervat că un anume cuvânt devine din ce în ce mai folosit în contextul vacanțelor, deși poate că noi știam că înseamnă cu totul altceva! Ei bine, mii de români caută în dicționar cuvântul „resort”, pentru că nu sunt siguri care este, de fapt, definiția acestuia!
Poate că l-am auzit la televizor în perioada sezonului estival, s-au chiar l-am văzut pe diferitele site-uri de rezervări. Indiferent de modul în care am aflat despre acest banal substantiv, cu siguranță că mulți dintre noi au obervat că acest cuvânt devine din ce în ce mai folosit în contextul vacanțelor. Asta în ciuda faptului că poate că știam că înseamnă cu totul altceva!
Ei bine, mii de români caută acum în dicționar cuvântul „resort”, pentru că nu sunt siguri care este, de fapt, definiția acestuia!
Cu siguranță că am observat, în ultimul timp, că acest cuvânt devine folosit din ce în ce mai des cu înțelesul de „stațiune”. Cum limba română, la fel ca oricare altă limbă de pe glob, evoluează constant, cuvântul „resort”, cu sensul de stațiune, pare să devină din ce în ce mai comun în limbajul nostru uzual, însă nu trebuie să uităm că, de fapt, această utilizare este un fenomen cu totul nou!
Ce înseamnă „resort”
Ei bine, în limba română, „resort” înseamnă, de fapt, arc! Diționarul ne oferă o definiție oarecum seacă a cuvântului, dar extrem de utilă! „Organ al unui mecanism executat dintr-un material cu proprietăți elastice mari și care, sub acțiunea unei forțe exterioare, se deformează, revenind la forma inițială când acțiunea exterioară încetează”, scrie în dex.
Ei bine, deși în mod tradițional, resort în limba română înseamnă arc, mulți dintre noi îl folosim cu sensul de stațiune! De ce? Acest nou fenomen lingvistic vine din limba engleză, unde „resort” se definește ca un loc frecventat în timpul vacanțelor, adică, o stațiune!