Mormânt vechi de 3.800 de ani, descoperit de mai mulți studenți și arheologi. Detaliul uluitor care a atras atenția

24 august 2024 13:49   Fapt divers

Mai mulți studenți și arheologi au descoperit un mormânt vechi de mai bine de 3.800 de ani, aparținând perioadei formative arheologice. Descoperirea a fost prezentată presei locale la situl arheologic Queneto, foarte aproape de orașul nordic Trujillo din departamentul La Libertad din Peru.

Au fost îngropați cu gulere de scoici, mortare și ceramică

Descoperirea prezentată face parte din situl arheologic Queneto, Peru, potrivit Associated Press. Doi copii, un adolescent și un adult, au fost îngropați cu gulere de scoici, mortare și ceramică, toți odihnindu-se pe o parte și cu fața spre munți. Arheologul Feren Castillo este de părere că direcția în care au fost îngropați sugerează posibila importanță a munților pentru cei care trăiau acolo în urmă cu 3800 de ani, conform historia.ro.

Arheologii au rugat autoritățile să protejeze situl 

Descoperirea arheologică a fost prezentată presei locale la situl arheologic Queneto, foarte aproape de orașul nordic Trujillo din departamentul La Libertad din Peru, de către arheologul Feren Castillo, de la Universitatea Națională din Trujillo. Castillo a rugat autoritățile să protejeze situl. Valea Viru, unde se află Queneto, este renumită în Peru pentru numărul mare de dovezi arheologice care pot face lumină asupra civilizațiilor timpurii care au populat regiunea.

Ce s-a găsit printre ruinele unui templu de acum 5.000 ani

La începutul lunii iulie, ruinele unui templu datând din urmă cu aproximativ 5.000 de ani au fost descoperite de arheologi în nord-estul statului Peru, transmite AFP, care citează un cercetător peruvian potrivit căruia așezământul ar fi fost utilizat pentru ritualuri religioase.

Este posibil să ne găsim în faţa unei incinte religioase vechi de 5.000 de ani. Spaţiul arhitectural este delimitat de ziduri”, a declarat cercetătorul Luis Muro într-o înregistrare video difuzată de Ministerul Culturii din Peru.

Arheologii au identificat, printre ruine, frize cu figuri antropomorfe în relief, inclusiv un corp uman cu cap de pasăre, reprezentări de feline sau chiar gheare de reptilă. Aceeași echipă a descoperit și rămăşiţele a ceea ce „ar fi fost o scară centrală prin intermediul căreia era posibil să se urce pe un fel de estradă, în partea centrală" a templului, după cum a explicat Muro.

Mai multe