O întâmplare Dumnezeiască a determinat un stareț și trei măicuțe să creeze un loc în România cum nu s-a mai văzut

12 septembrie 2024 9:11   Fapt divers

În România, multe locuri fascinante rămân adesea necunoscute pentru cei care trec pe lângă ele, dar care ascund povești și mistere ce sfidează timpul. Un astfel de loc este Mănăstirea Pasărea, situată la doar 20 de kilometri de București, la confluența pârâurilor Pasărea și Şindriliţa, într-un cadru natural deosebit de liniștit și retras. Se spune că a fost construită după ce a avut loc o întâmplare care nu putea fi decât Dumnezeiască.

O întâmplare Dumnezeiască

Mănăstirea Pasărea are o istorie fascinantă ce începe în anul 1813, când Arhimandritul Timotei, starețul Mănăstirii Cernica de la acea vreme, a fost solicitat de trei călugărițe pentru a construi un mic schit în pădurile din apropierea Codrilor Vlăsiei. După ce a acceptat cererea, starețul, însoțit de cele trei maici, a pornit într-o călătorie prin pădure pentru a găsi locul ideal pentru construcție.

Legenda spune că, în timpul călătoriei, cei patru au fost ghidați de o pasăre misterioasă care zbura din copac în copac și ciripea într-un mod aparte. Pasărea s-a oprit la umbra unui stejar bătrân, lângă un mușuroi mare de furnici. Arhimandritul Timotei a înfipt toiagul său în pământ și a declarat: „Aici să fie altarul bisericii”. Apoi le-a spus maicilor: „Să vă înmulțiți ca furnicile acestea”. Așa a început construcția Mănăstirii Pasărea, folosind lemn de la o biserică demolată din București și material din pădurile din zonă.

Istoria zbuciumată a mănăstirii

De-a lungul timpului, Mănăstirea Pasărea a avut parte de numeroase încercări. În 1821, în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu, turcii care se aflau în Mănăstirea Pantelimon au jefuit mănăstirea și au forțat călugărițele să fugă la Mănăstirea Snagov. După restabilirea păcii, mănăstirea a fost reconstruită și a devenit un important așezământ religios, consemnat în hărțile vremii.

Din păcate, la 11 ianuarie 1838, un teribil cutremur a distrus Sfânta Biserică și o parte din clădirile anexe. Reconstrucția a fost realizată cu ajutorul arhimandritului Calinic și a maicii Domnica, iar noul edificiu a fost inaugurat pe 2 noiembrie 1847.

În timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, mănăstirea a fost prădată din nou, de data aceasta fiind furate alimente, furaje și două clopote de bronz. În Al Doilea Război Mondial, Mănăstirea Pasărea a servit ca refugiu pentru multe figuri importante, precum Mihail Sadoveanu, Ion Marin Sadoveanu, Victor Eftimiu și Patriarhul Nicodim.

Pentru ce este astăzi cunoscută această Mănăstire

Astăzi, Mănăstirea Pasărea este cunoscută pentru racla ce adăpostește părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie. Aceste relicve sfinte constituie cea mai prețioasă comoară a mănăstirii și atrag vizitatori din întreaga țară.

Fiecare credincios care a avut probleme de sănătate sau s-a confruntat cu mari necazuri și s-a închinat cu credință la sfânta icoană cu Maica Domnului care se află în această biserică a primit ajutorul dorit.

Mai multe