S-a stins Stavrofora Lucia Dumbravă, proinstareța mănăstirii Pasărea
Stavrofora Lucia Dumbravă, stareța care a fost la cârma mănăstirii Pasărea în perioada 1966 - 2007, a murit la 92 de ani.
Agenția de știri Basilica a prezentat această informația adăugând că proinstareța mănăstirii Pasărea „s-a mutat la Domnul, duminică dimineața”.
Cum a ajuns Stavrofora Lucia Dumbravă să-l slujească pe Dumnezeu
Maicile mănăstirii au găsit-o pe Stavrofora Lucia Dumbravă plângând la poarta locașului de cult. Când s-au întâlnit, viitoarea față bisericească le-a mărturisit „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.
Citește și Un preot din Neamț a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a declarat că în cei 200 de ani de existență a mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire.
De asemenea, acesta a mărturisit că activitatea de stareță este foarte importantă, atât pentru biserica mare, cât și pentru biserica din cimitir.
Activitatea stareței nu era limitată doar la atât, aceasta fiind răspunzătoare pentru înființarea muzeului, a câtorva ateliere, dar și la înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la mănăstirea Pasărea. Ulterior, acesta a devenit Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Filofteea”.
„Activitatea de stareță a mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea»”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Vezi și Încep lucrările la biserica românească din Dubai. Construcția va avea teren de sport
În perioada în care a slujit, stareța a participat la mai multe întruniri internaționale, alături de starețe din întreaga lume. Aceasta susținut și mai multe referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română.
Mănăstirea Pasărea este un monument istoric și de artă ce se află la aproximativ 29 de kilometri de București. Aceasta a fost ctitorită în secolul al XIX-lea pe malul lacului Pustnicu, la marginea pădurii.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!