S-a stins Stavrofora Lucia Dumbravă, proinstareța mănăstirii Pasărea

Stavrofora Lucia Dumbravă, stareța care a fost la cârma mănăstirii Pasărea în perioada 1966 - 2007, a murit la 92 de ani.

S-a stins Stavrofora Lucia Dumbravă / sursa: Perelin Prislop Facebook
S-a stins Stavrofora Lucia Dumbravă / sursa: Perelin Prislop Facebook

Agenția de știri Basilica a prezentat această informația adăugând că proinstareța mănăstirii Pasărea „s-a mutat la Domnul, duminică dimineața”.  

Cum a ajuns Stavrofora Lucia Dumbravă să-l slujească pe Dumnezeu

Maicile mănăstirii au găsit-o pe Stavrofora Lucia Dumbravă plângând la poarta locașului de cult. Când s-au întâlnit, viitoarea față bisericească le-a mărturisit „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.

Citește și Un preot din Neamț a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a declarat că în cei 200 de ani de existență a mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire.

De asemenea, acesta a mărturisit că activitatea de stareță este foarte importantă, atât pentru biserica mare, cât și pentru biserica din cimitir.

Activitatea stareței nu era limitată doar la atât, aceasta fiind răspunzătoare pentru înființarea muzeului, a câtorva ateliere, dar și la înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la mănăstirea Pasărea. Ulterior, acesta a devenit Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Filofteea”. 

Stavrofora Lucia Dumbravă a murit la 92 de ani / Basilica
Stavrofora Lucia Dumbravă a murit la 92 de ani / Basilica

„Activitatea de stareță a mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea»”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vezi și Încep lucrările la biserica românească din Dubai. Construcția va avea teren de sport

În perioada în care a slujit, stareța a participat la mai multe întruniri internaționale, alături de starețe din întreaga lume. Aceasta susținut și mai multe referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română. 

Mănăstirea Pasărea este un monument istoric și de artă ce se află la aproximativ 29 de kilometri de București. Aceasta a fost ctitorită în secolul al XIX-lea pe malul lacului Pustnicu, la marginea pădurii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net