Palatul din România care îl „bate” pe cel de la Versailles. Este una dintre cele mai impresionante construcții din țară și se spune că are același număr de camere ca și anul calendaristic

10 noiembrie 2024 13:30   Fapt divers

România este plină de bijuterii arhitecturale care sunt extrem de admirate și sunt chiar mai frumoase ca multe clădiri emblematice din Europa sau întreaga lume. Ei bine, un astfel de exemplu este un palat din țară, construit în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc. Dacă nu te-ai prins, este vorba despre Palatul Culturii din Iași, care îl „bate” pe cel de la Versailles într-un clasament realizat de agenția de turism Rolandia.

Alături de Palatul regal din Madrid, Palatul Versailles, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg sau Palatul Schönbrunn, Palatul Culturii din Iași a fost inclus și ocupă a treia poziție într-un clasament Rolandia, în top 10 cele mai frumoase clădiri văzute pe timp de noapte din lume, iar la descrierea sa scrie că: „O legendă spune că are același număr de camere ca și anul”, și că a fost construit peste curtea domnească medievală din Moldova, din 1434.

Astăzi, după ce a fost restaurat în perioada 2008-2016, Palatul Culturii din Iaşi este una dintre cele mai impresionante construcţii din România, cu o dimensiune de 34. 236 de metri pătraţi, ce îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum cel neogotic, neobaroc şi romantic”, mai este arătat în descrierea clădirii.

Palatul Culturii, o adevărată bijuterie a Iașului

Pe prima poziție din clasament se află Palatul Regal din Madrid, pe locul doi este Palatul Peterhof, iar pe a patra, după clădirea din Iași, Palatul Versailles. Lista este completată de Palatul Hofburg, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, Palatul Național Queluz, Palatul Umaid Bhawan din Jodhupur, Palatul Schönbrunn și Palatul Național Pena.

Palatul Culturii este construit pe ruinele curţilor domneşti medievale, menţionate documentar în 1434. A fost ridicat pe fundațiile palatului construit în timpul domniei voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut apoi de Mihail Sturza (1841-1843) şi destrămat în 1904. Ridicată între anii 1906-1924, naşterea clădirii este legată de numele arhitectului român Ion D. Berindei.

Inaugurat la 11 octombrie 1925, a servit ca Palat Administrativ şi de Justiţie până în 1955, după care a început să găzduiască cele mai importante instituții culturale din Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi.

Mai multe