Pe ce irosește România sume uriașe, pentru ca mai apoi să împovăreze cetățenii cu taxe. Ce propun economiștii: „Așa am obține 50 de miliarde”

16 ianuarie 2025 6:44   Fapt divers

România are cel mai mare deficit bugetar și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, dar și cea mai mare impozitare a muncii, iar experții consideră că statul ar trebui să facă economii înainte de a taxa excesiv populația și firmele, o reorganizarea administrativă ar aduce zeci de miliarde la buget.

România are de ani de zile cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană și se află de mai mult timp într-o procedură de depășire a deficitului cu Comisia Europeană. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, România are cea mai mare rată a inflației din UE. Mulți experți susțin că inflația este determinată în mare parte de stat și că statul și-a redus cel puțin parțial deficitul bugetar, însă populația și întreprinderile mici și mijlocii sunt cele care suferă. 

Nu numai că statul are cel mai mare deficit bugetar și cea mai mare rată a inflației, dar are și cele mai mari taxe pe muncă. Ca urmare, românii plătesc la stat aproximativ jumătate din ceea ce câștigă, excluzând alte taxe.

România, țara cu cel mai mare deficit bugetar dintre statele UE

Vestea proastă, avertizează experții, este că statul nu este mulțumit de aceste taxe și vrea să ia și mai mult de la populație: impozitele vor crește în 2025, iar muncitorii ar putea fi supuși unor taxe și mai dure. Toate acestea pentru a reduce cu 1% deficitul bugetar, care s-a ridicat la peste 8,6% din PIB în anul recent încheiat. Experții au încercat să sublinieze că există și alte soluții decât taxarea excesivă pentru a băga bani la buget, cea mai bună fiind reducerea cheltuielilor statului și încetarea dezmățului bugetar care consumă zeci de miliarde de euro an de an.

Reducerea cheltuielilor se poate face prin reorganizare administrativă, ceea ce corespunde unei reduceri a cheltuielilor de câteva procente. Profesorul universitar Cristian Păun și analistul Adrian Negrescu au explicat beneficiile unei reorganizări administrative ce ar însemna reducerea numărului localităților și implicit a cheltuilelor, în timă ce analistul politic Cristian Pîrvulescu se referă la detalii mai degrabă tehnice și arată cum pe ce model ar putea fi făcută această reorganizare.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Mai multe