Pentru ce a fost inventat, de fapt șotronul, cel mai cunoscut joc din copilărie. Puțină lume știe la ce era folosit
Șotronul este unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile. Deși este cunoscut la nivel mondial, puțini sunt cei care știu cine a inventat, de fapt, celebrul joc al copilăriei.
Șotronul a fost inventat de romani
De-a lungul timpului, oamenii s-au întrebat dacă faptul că strămoșii românilor au inventat șotronul, este un lucru real. Ei bine, se pare că da. Fiind un joc vechi de mii de ani, șotronul a fost inventat de romani cu scopul de a antrena soldații. Terenurile originale de șotron măsurau peste 100 de picioare și erau folosite pentru exerciții militare.
Pe de altă parte, prima atestare documentară a șotronului a apărut în 1635 și 1672, într-un manuscris al britanicului Francis Willughby, potrivit shtiu.ro. Acesta a numit jocul “ Scotch Hopper” și l-a definit că fiind o strategie de distracție. În descrierea să, Willughby precizează că șotronul se joacă cu o bucată de țiglă sau cu o bucată mică de plumb, pe un teren pătrat.
În 1707, în cadrul uneia dintre edițiile almanahului Poor Robin se regăsea următoarea frază: “Avocații și medicii au puține de făcut în această luna, așa că pot, dacă vor, să se joace la „Scotch hoppers”. Astfel, din toate aceste informații ne putem da seama că acest joc era cunoscut și practicat încă din secolul al 17-lea, iar varianta de șotron pe care o cunoaștem astăzi este transmisă din generație în generație.
Cum se joacă șotron
Oamenii joacă șotron în mai multe feluri. Însă cea mai cunoscută modalitate este cea care constă în aruncarea unei piese în caseta corespunzătoare și parcurgerea unui traseu dus-întors, sărind într-un picior. Jucătorul trebuie să arunce obiectul (piatră, băț, tijă sau orice alt obiect mai mic) într-una dintre figurile geometrice și să parcurgă tot traseul fără să calce liniile șotronului. În cazul în care face, totuși, acest lucru, un alt participant la joc îi va lua locul până la următoarea tură.