Povestea de dragoste care bate orice film. Soția unui cunoscut poet a murit a doua zi după ce acesta s-a stins din viață

25 septembrie 2024 10:16   Fapt divers

Balerina Irinel Liciu s-a sinucis după ce soțul său, poetul Ştefan Augustin Doinaş, a murit. Femeia a luat un pumn de somnifere, pentru că nu își vedea viața fără acesta. Înainte să-și pună capăt zilelor, a lăsat un bilet: Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide". Cei doi au fost împreună timp de 42 de ani.

Cum s-au cunoscut cei doi 

Ştefan Augustin Doinaş şi Irinel Liciu s-au cunoscut la mijlocul anilor ‘50, în Bucureştiul prăfuit de tancurile Armatei Roşii. El era încă un poet minor, fiu de ţărani din Arad. Ea era vedeta Bucureştiului, balerină la Operă, cu studii de balet făcute la Moscova şi Leningrad, curtată de Bodnăraş şi Maurer, prietenă cu Tanţi şi Lica Gheorghiu, fiicele lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

El stătea în gazdă la un balerin, aşa a întâlnit-o. Pe urmă a privit-o îndelung pe scena Operei şi a făcut o obsesie pentru ea. Se întâmplă rar, dar uneori se întâmplă: obsesia a devenit reciprocă. Femeia fatală a Bucureştiului, Irinel Liciu, la braţul unui poet care trăia din leafa de ziarist la o revistă culturală.

Ștefan Doinaș a fost condamnat la închisoare politică

La începutul anului 1957, Doinaş era condamnat la închisoare politică. Motivul a fost unul absurd. Nu a denunțat un coleg de la revista ”Teatru“, care vorbea despre extinderea revoluției maghiare și în România. Doinaș a fost eliberat în februarie 1958. La vremea respectivă se spunea că eliberarea sa ar fi avut legătură cu Irinel Liciu, prietenă cu fiicele lui Gheorghiu Dej.

Au fost împreună 42 de ani

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu s-au iubit timp de 42 de ani. Ea îl adora, iar el o iubea enorm, însă nu suficient încât să-și astâmpăre slăbiciunea pentru femei. Irinel Liciu a fost de multe ori în pragul de a-l părăsi, dar dragostea uriașă pe care i-o purta a împiedicat-o. Ștefan Augustin Doinaș știa cum să o împace. Îi scria soției sale o poezie să o îmbuneze iar ea uita de greșelile lui.

„Ani de zile, după căsătorie, am fost prinţ consort. Nevastă-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerină la Opera din Bucureşti, pur şi simplu m-a întreţinut. Am trăit pe spinarea ei. Aveam interdicţie de a publica şi toate uşile îmi erau închise. Mergeam să îmi aştept soţia la Operă, după repetiţii, iar portarul mă striga domnul Irinel", a declarat regretatul poet într-un interviu.

După moartea soțului, Irinel s-a sinucis

Pe data de 25 mai 2002, poetul Ștefan Augustin Doinaș de 80 de ani a murit pe masa de operație, în urma unui infarct. Acesta se lupta de ani buni cu o boală cruntă. O zi mai târziu, soția sa, care avea 74 de ani a realizat că viața nu mai are rost fără el. S-a îmbrăcat frumos, s-a machiat și s-a așezat la biroul lui Ștefan Augustin Doinaș.

A scris câteva cuvinte pe o foaie de hârtie, care au rămas în memoria tuturor. „Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide". Apoi, Irinel Liciu a luat un pumn de somnifere și a plecat să îi fie alături celui care i-a fost alături aproape jumătate de veac.

Mai multe