Cine a fost poetul român cu cinci neveste și sute de amante, căruia i se spunea „Prințul”. A fost iubit doar de femei fatale și i-a furat inima celei mai frumoase scriitoare din România

A fost unul intre cei mai valoroși poeți interbelici, dar și un adevărat Don Juan. A avut cinci neveste și sute de amante, unele dintre cele mai frumoase femei ale vremii. De asemenea, a avut o lungă relație cu cea mai frumoasă scriitoare din România, Henriette Yvonne Stahl. Din păcate, deși la capitolul dragoste a stat cât se poate de bine, poetul a fost torturat și de legionari, și de comuniști în perioada interbelică. Este vorba despre Ion Vinea, pe numele adevărat Ivan Eugen Iovanache.

Ion Vinea, poetul cu cinci neveste și sute de amante / foto: Wikipedia
Ion Vinea, poetul cu cinci neveste și sute de amante / foto: Wikipedia

Născut pe data de 17 aprilie 1895 la Giurgiu, Ion Vinea, pe numele adevărat Ivan Eugen Iovanache, a urmat cursurile liceului Sfântul Sava din București, iar ulterior a urmat Facultatea de Drept, mai întâi la București, apoi la Iași, unde își ia diploma de licență. Nu a profesat niciodată avocatura. Prima sa poezie a apărut în „Linia Dreaptă”, revista lui Tudor Arghezi, și în același an, împreună cu Tristan Tzara şi Marcel Iancu, aa redactat revista Simbolul.

Torturat și de legionari, și de comuniști

Pe data de 16 martie 1914, a publicat în „Noua revistă română” poezia„Părăsire” semnată, pentru prima dată, Ion Vinea. Când România a intrat în război, în 1916, poetul a fost mobilizat la Iași, la Regimentul 3 artilerie grea. Ulterior, după ce războiul a luat sfârșit, s-a întors ca redactor la „Omul liber”, apoi director la „Deşteptarea politică şi socială”. În 1919, a devenit redactor la „Adevărul” din Bucureşti, iar după trei ani, pe 3 iunie 1922, a apărut, sub conducerea sa, primul număr al revistei „Contimporanul”.

În 1936, a fost victima violenței legionarilor care au atacat sediul revistei Facla. La acel moment, aproape că a fost omorât în bătaie directorul. În 1940, în timpul regimului legionar, apariția revistei Facla a fost suprimată. Ulterior, poetul a preluat conducerea ziarului „Evenimentul Zilei”. Și, bineînțeles, numele lui Vinea a fost interzis în presă după venirea comuniștilor la putere.

A fost de nenumărate ori cercetat de către Securitate, reținut și acuzat pentru articolele scrise în anii războiului împotriva rușilor. A fost arestat și prin 1958-1959, sub învinuirea că ar fi vândut nişte „cocoşei” de aur, stând în detenție pentru câteva luni, iar când a fost eliberat, se pare datorită intervenției lui Arghezi, era deja grav bolnav.

Un adevărat Don Juan

Poetul a fost, de asemenea, un adevărat Don Juan. „De o distincție aristocratică necontrafăcută, omul era un mare seducător, amant a sute de femei (pe Josephine Baker a «împărțit-o» cu amicul de cursă lungă Ion Barbu).

În prim-planul amorurilor se află Ana Maria Oardă – prima soție -, alias poeta Tana Quil (psudonim ales de Vinea după numele soției poetului latin Tarquiniu, Tanaquil), actrița Dida Solomon (a doua soție, recăsătorită cu «prințul roșu» Scarlat Callimachi), actrița și scriitoarea Nelly Cutava (a treia soție, recăsătorită cu gazetarul comunist Radu Popescu și devenită mama prozatorului Petru Popescu) dar, mai ales, Henriette Yvonne Stahl, alături de care a stat 14 ani (Henriette se va mărita apoi cu mult mai tînărul Petru Dumitriu – între trilogia Cronica de familie a acestuia și Lunatecii legăturile sînt complicate). Ultima soție, Elena Oghină, a avut o nepoată adoptată de Vine”, dezvăluie Paul Cernat.

Ion Vinea s-a stins din viață în ziua de 6 iulie 1964, la vârsta de 69 de ani, bolnav de cancer de ficat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net