Regina care a lansat moda pentru cea mai frumoasă cămașă românească. Ținuta a devenit apoi populară printre doamnele române

23 iunie 2024 8:46   Fapt divers

Pe 24 iunie nu sărbătorim doar Sânzienele sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cum mai este numită, ci și Ziua Universală a Iei. În 2013 a avut prima ediție cu tema „Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, lucru care le-a reamintit tuturor de portul tradițional românesc.

Ziua Universală a Iei. Regina Elisabeta a fost printre primele doamne care au purtat cămașa tradițională

În 2024, tema Zilei Universale a Iei se numește „Un nou început-Give Credit”

Fie că le-am păstrat în lăzile vechi ale bunicilor sau le împrumutăm de la vârstnici, ori le avem deja moștenire de la părinți, iile se poartă în această zi de sărbătoare, în aproape toate regiunile din țară.

Potrivit Adevărul.ro, Regina Elisabeta a fost printre primele doamne care a lansat moda costumului popular. Aceasta l-a îmbrăcat pe cel din Argeș și Muscel în cadrul mai multor evenimente. A fost plăcut impresionată de croiul, broderia și eleganța materialelor, drept pentru care a transformat costumul popular, într-o ținută oficială la sărbători. Astfel, iile au devenit o modă pentru doamnele din România la acea vreme.

Henry Matisse, unul dintre marii pictori ai secolului 20, s-a inspirat din cămașa românească pentru a realiza mai multe picturi, în 1940. Le-a intitulat „La blouse roumaine” și au devenit faimoase la nivel mondial. De asemenea, pictorul Constantin Daniel Rosenthal a pictat-o pe Maria Rosetti, în lucrarea „România revoluționară”. Aceasta purta ie și năframă.

Mai mult, atât ia, cât și costumul tradițional pentru femei, au fost pictate și în alte tablouri cunoscute. Multe dintre ele au fost semnate de Camil Ressu, Francis Șirato, Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu-Sion, Dumitru Ghiață și Nicolae Grigorescu.

Târgul de la Constanța deschis cu ocazia Zilei Universale a Iei

Muzeul de Artă Populară din Constanța, desfășoară astăzi un târg de ii. Expoziția se găsește la etajul 1 al muzeului, unde se pot vedea cămășile specifice mai multor regiuni din România, precum: Muntenia, Oltenia, Banat, Moldova, Transilvania și Dobrogea .

Ziua Universală a Iei, care are loc în fiecare an odată cu Sânzienele, marchează deschiderea unui târg în cadrul Muzeului de Artă Populară, desfășurat în perioada 22-24 iunie, la care participă diverse creatoare de ii din Prahova, Suceava și Constanța. De asemenea, târgul poate fi vizitat în intervalul 10:00-19:00.

Mai multe