Ele şi-ar putea face muzee acasă, cu iile vechi de 100 de ani
Interpretele noastre de folclor şi-ar putea face acasă adevărate muzee, de care ar fi mândru orice român, căci au în dulap, la loc de mare cinste, costume tradiţionale cu vechime şi cu valoare inestimabilă. Iată poveştile celor mai speciale haine de scenă, spuse de patru dintre cele mai cunoscute soliste: Florica Zaha, Aneta Stan, Maria Dragomiroiu şi Irina Loghin.
Aneta Stan (74 de ani) are o colecţie impresionantă de veşminte populare, pe care le păstrează cu sfinţenie de ani de zile în locuinţa sa. Unul dintre ele, vechi de 80 de ani, a fost îmbrăcat în emisiunea ”Drag de România mea”, prezentată de Paul Surugiu-Fuego la TVR 2, unde artistul a invitat şapte solişti de folclor din zone diferite. Aneta reprezintă zona folclorică a Dobrogei, iar interpreta nu apare pe scenă fără salba sa de galbeni, tradiţională, care deja a devenit marcă înregistrată pentru ea.
Maria Dragomiroiu (63 ani) are şi ea acasă mai multe costume populare pe care le-a achiziţionat de-a lungul anilor. ”Maria are 42 de costume populare, de care este foarte mândră, iar cel mai vechi dintre ele are 100 de ani”, ne-a spus impresarul Bebe Mihu, soţul interpretei. Cei doi soţi se află în acest moment într-un turneu în Germania, iar artista are cu ea câteva costume speciale, pe care le îmbracă pe scenă.
Florica Zaha, cea mai cunoscută interpret din Bihor, are un muzeu în casă cu toate costumele ei, pe care le-a strâns de la începutul carierei şi până acum. Unele sunt cumpărate, altele, primite în dar. „Pe unul îl am de 30 de ani, de la o bătrână din zonă, dar este vechi de peste 100 de ani. Un altul îl am de la familia Flutur, de la Peştera Urşilor. Bătrâna lor a murit la 96 de ani, acum 15 ani, şi mi l-a dat mie. Ei au deschis primul muzeu privat de la noi şi au spus că pe mine este pus în valoare. L-am îmbrăcat de mai multe ori, cu drag, la emisiunea lui Fuego, «Familia Favorit», de la Favorit Tv. Costumele vechi sunt mai simple faţă de cele mai noi, dar depinde şi de localitatea de provenienţă”, ne-a mărturisit Florica Zaha. Costumele populare vechi necesită o curăţare specială. Nu se spală la maşină, ci manual, cu apă călduţă, fără săpun, şi se clătesc în oţet, pentru a se revigora culorile naturale. Se patrează pe umeraşe întoarse pe dos, pentru a fi protejate cât mai bine de praf.
Irina Loghin: «Am costume cusute cu fir de aur sau argint»
Irina Loghin (79 ani), regina muzicii populare româneşti, deţine zeci de ii şi tot atâtea costume de folclor. Pe fiecare în parte le iubeşte ca pe copilul ei. Toate îi sunt dragi, însă la spectacole, în ultimii ani, interpreta poartă un costum stilizat alb, iar oamenii s-au obişnuit să o vadă îmbrăcată cu el. Costumele pe care le are sunt adevărate opere de artă şi sunt ţesute de ţăranii români, fiind adevărate comori. Nu a făcut niciodată un calcul despre valoarea lor materială, chiar dacă sunt cusute cu fir de aur sau de argint, întrucât consideră că valoarea lor sentimentală este mult mai mare. ”Am acasă un întreg muzeu de costume populare, vechi, originale, dar foarte greu de transportat dacă îmi propun să le iau cu mine în turnee. Sunt cusute cu fir de metal, de aur sau argint, care nu se deteriorează niciodată. Costumul popular românesc din vechime nu este cu nimic mai prejos de costumul nobiliar de la curtea domnească ori regală”, spune artista noastră.