România a școlit 1.800 de spioni sexuali, în trei școli. Experții în arta seducției erau plătiți din fonduri secrete

23 octombrie 2024 8:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

Între 1979 și 1986, în cadrul Școlii de ofițeri de Securitate de la Băneasa, actuala Academie de Poliție, a funcționat o secție specializată în pregătirea cadrelor pentru spionaj sexual. Potrivit dezvăluirilor fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa, această secție antrena tineri bărbați și femei în arta seducției. Scopul era acela de a obține informații de la subiecți vulnerabili din punct de vedere emoțional.

Seducția ca armă strategică

Pacepa povestea că acești ofițeri de spionaj sexual „îi făceau pe subiecți să se îndrăgostească de ei", metoda fiind considerată una dintre cele mai eficiente în culegerea de informații.

Spionajul sexual, deși o practică veche, a fost dezvoltat sistematic în România abia după Al Doilea Război Mondial. Apoi, pe principiul „cele mai bune informații le obții la cârciumă sau în pat”, seducția a devenit o armă utilizată frecvent pentru obținerea de date sensibile. 

În perioada postbelică, existau mai multe centre de formare pentru astfel de agenți. Două dintre locații erau Brașov și lângă București, unde cursanții învățau tehnici avansate de manipulare și spionaj prin seducție.

„În aceste locaţii se ţineau cursuri speciale de 6 luni, 12 luni sau 18 luni, unde absolvenţi de studii superioare, exclusiv, erau învăţaţi cum să fure informaţii de specialitate de la duşmanii ţării, desigur, după ce în prealabil semnau pactul cu structurile de Securitate”, a povestit pentru Libertatea, un ofițer care a condus o astfel de rețea de spionaj pentru România.

Acești absolvenți nu deveneau angajați oficiali ai statului.

Ei acționau pe cont propriu, fiind remunerați din fonduri secrete, iar cei cu un aspect fizic atrăgător erau adesea trimiși să seducă persoane influente pentru a obține informații valoroase.

„Aceștia nu doar că trebuiau să fie bine educați, dar și stilați, pentru a putea atrage și manipula țintele cu succes”, explica fostul agent.

Școala de spioni sexuali de la Băneasa

În 1978 Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al direcției de spionaj extern al  României, l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu și a fugit în Satele Unite, unde a predat toate datele de care dispunea despre spionajul românesc.

În disperarea sa, Ceaușescu a dispus reconfigurarea structurilor de spionaj, inclusiv a secției de spionaj sexual.

Astfel, spionii sexuali din școlile de la Brănești și Brașov au fost strânși și duși într-o secție nou înființată a școlii de ofițeri de securitate de la Băneasa.

Prostituția ca muncă în serviciile secrete intra într-o nouă eră în țara noastră.

Din 1979 nu s-a mai vorbit de spioni sexuali, ci de ofițeri de securitate specializați pe tehnici sexuale, plătiți ca atare, oficial, de la bugetul de stat.

Școala de ofițeri de sex de la Băneasa a trimis pe piață, din 1979 până în 1986, când a fost desființată, aproximativ 1.800 de cadre cu această specializare.

Acești ofițeri aveau ca misiune principală infiltrarea în cercuri influente pentru obținerea de informații secrete.

8% dintre absolvenți erau trimiși pe lângă ambasade

Un exemplu notabil al prezenței lor a fost în cadrul restaurantului hotelului București, unde, seară de seară, câteva femei stăteau la masa de lângă intrare.

Ele nu erau prostituate obișnuite, ci absolvente ale acestei secții speciale, care lucrau pentru a obține informații prețioase.

Dintre absolvenți, aproximativ 8% au fost trimiși peste hotare, pe lângă ambasadele și consulatele României. Erau cei mai inteligenți dintre studenții XXX.

Ceilalți, în special fetele, au devenit ofițeri sub acoperire prin hoteluri, baruri și orice locații pe unde se perindau străinii, pentru a-i trage, desigur, de limbă.

1986: Declinul și transformarea agenților

Ion Mihai Pacepa, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe, adică de spionaj, a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauæescu, a cerut azil politic în 1978 în Statele Unite. Ulterior a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic. El a dat publicității câteva informații despre spionii sexuali pregătiți în România.

După desființarea secției, în 1986, majoritatea absolvenților acestei școli au ajuns să lucreze în baruri și hoteluri de lux, însă o parte dintre ei și-au schimbat traseul profesional după Revoluția din 1989.

„Unii dintre acești agenți, cei mai norocoși, au devenit oameni de afaceri și lideri politici marcanți”, a dezvăluit fostul ofițer.

Mai multe