„Good Bye, Dracula!”, memoriile unui spion care l-a trădat pe Ceaușescu. CIA recomandă cartea

Good Bye, Dracula! Povestea unui dezertor transilvănean”, este cartea care a atras atenția și aprecierile inclusiv celor de la CIA. Volumul, care deține informații despre spionajul din România, nu a fost niciodată tradusă în română. Autorul se numește Traian Nicola, un fost ofițer al Departamentului pentru Informații Externe (DIE). El și-a descris în carte viața tumultoasă de la începuturile în România sub dictatura lui Ceaușescu, formarea ca spion, până la viața în exil. Azi, este un pensionar care se bucură de nepoții lui în Statele Unite.

O copilărie în umbra regimului comunist

Traian Nicula, spionul care l-a trădat pe Ceausescu
Traian Nicula, spionul care l-a trădat pe Ceausescu

Născut în 1949, în Sibiu, Nicola a crescut într-o perioadă tensionată pentru România, sub influența regimului comunist. În copilărie, Sibiul era un loc liniștit pentru el, în contrast cu traumele politice care urmau să-i marcheze viața. „Aveam 5 ani și mă distram jucându-mă cu prietenii mei, cățărându-mă în copaci… Trăiam pe Strada Moscova”, își amintește Nicola despre perioada în care orașul transilvănean îi era singurul univers.

Drumul către DIE

Nicola a urmat Facultatea de Comerț Exterior la București și s-a angajat la Chimimport, o companie ce masca activitățile DIE. Însă, curând, a fost recrutat pentru a deveni spion al regimului comunist.

După un stagiu la școala de spioni din Grădiștea și Brăiești, a primit numele de cod „Năstase”, ulterior schimbat în „Nicoară”, o practică comună printre ofițerii DIE. Nicola își amintește cu umor această tranziție:

„Un coleg de clasă primise numele de cod 'Tătaru', pentru că numele său real era 'Turcu'. După un timp, cu toții ne-am obișnuit cu numele de acoperire și am început să uităm numele nostru real”.

Formarea sa ca spion nu a fost lipsită de pericole. În carte, Nicola descrie un episod în care toți studenții au fost expuși gazelor toxice într-un exercițiu care putea avea consecințe tragice.

„Câteva măști aveau pierderi, iar studenții s-au înecat cu gazul toxic, dar au fost obligați să rămână în clădire”, relatează el, subliniind asprimea antrenamentelor de spionaj.

Dezertarea, viața în exil, cartea

Punctul de cotitură în viața lui Traian Nicola a venit în 1979, când, fiind staționat în Islamabad ca ofițer DIE, a decis să fugă în SUA împreună cu familia sa.

A fost condamnat în lipsă la moarte pentru trădare, pedeapsă comutată ulterior la 20 de ani de închisoare. Nicola s-a stabilit în Virginia, unde a început o nouă viață, departe de regimul care îi modelase tinerețea.

În cartea sa, Nicola explică de ce a ales să-și scrie memoriile:

„Primul motiv a fost acela de a arăta cum era viața în România comunistă chiar și pentru membrii elitei DIE, ai cărei ofițeri aveau privilegii pe care majoritatea nu le aveau. Al doilea a fost impresia mea că 'nostalgia pentru vremurile comuniste este în creștere”.

Prin intermediul acestei cărți, Nicola speră să ofere o imagine clară despre realitatea aspră a vieții în spatele Cortinei de Fier.

Despre guvernanții de după ’89 spune că erau agenți KGB și GRU

„După ce am defectat, am fost condamnat la moarte în România și în următorii 10 ani m-am uitat mereu peste umăr. După revoluția din 1989, toate condamnările la moarte ale ofițerilor DIE care au fugit în țări din vest au fost schimbate în închisoare la 20 de ani.

După revoluția din 1989 pozițiile de top din guvern au fost preluate de vechii membri ai Partidului Comunist care aveau studii la Moscova în anii 1950, mulți dintre ei fiind agenți KGB și GRU.

Astfel că nu am fost surprins să văd că sentințele acelea nu au fost abrogate”, spune el.

Se întreabă la finalul cărții dacă judecând cu mintea de acum ar fi fugit din nou în SUA.

„Da, aș fi făcut-o din nou. Dar poate într-un fel diferit. Dacă acum am fi iar în 1972, categoric nu aș mai fi intrat în DIE. Aș fi plecat de la Chimimport și aș fi urmat Conservatorul din București sau aș fi studiat matematica. Apoi aș fi fost profesor de matematică sau violonist într-o orchestră. Aș fi cerut bani rudelor din Ohio și aș fi încercat să merg în America (...) În America, în următorii 32 de ani am avut oportunitatea de a oferi copiilor mei copilăria pe care am visat-o eu”. 

„Good Bye, Dracula!”, niciodată publicată în limba română

Cartea sa nu a fost niciodată publicată în limba română, dar a fost recomandată de CIA în „Intelligence Officer’s Bookshelf” în 2013.

„Good-bye Dracula! este o poveste emoționantă și o amintire impresionantă a ceea ce a fost viața pentru oricine căuta libertatea într-o națiune din blocul sovietic în timpul Războiului Rece”, se precizează în recenzia CIA, subliniind unicitatea acestui volum în limba engleză.

Astăzi, Traian Nicola este pensionar în SUA, dar amintirile sale despre viața de spion în România comunistă continuă să ofere o perspectivă fascinantă asupra unei perioade întunecate din istoria Europei de Est.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
theriani fenomen jpg
image png
Oua ochiuri FOTO Shutterstock jpg
image png
camil petrescu si cella serghi jpg
soferi jpeg
Ranca Foto Ranca facebook jpg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net