Satul misterios din România care nu apărea pe hartă. De ce a fost abandonat cu decenii în urmă
Există locuri din țara noastră uitate de lume, iar singura dovadă că au existat vreodată sunt hărți vechi și câteva clădiri ruinate. Însă, altele sunt ascunse chiar și mai bine de atât. Acesta este cazul satului Tecuri, care nu a apărut niciodată pe hărțile României, deși găzduia o comunitate importantă.
Satul Tecuri a fost abandonat în anii 1960, iar în ciuda faptului că, la un moment dat, era un loc important pentru economia țării, unde locuiau nenumărați muncitori, el nu a apărut niciodată pe hărțile țării. Doar puțini oameni știau despre acest loc, chiar și în perioada sa de glorie din anii 50.
Practic, Tecuri se găsea în județul Hunedoara, iar cei care doreau să ajungă aici trebuiau să pornească de-a lungul văii Streiului, din Baia Mare, ori, să străbată un traseu de 8 - 10 kilometri, din satul vecin Crivadia.
Satul misterios care nu a apărut niciodată pe hărți
Peste 100 de muncitori sezonieri trăiau aici, iar pe lângă aceștia mai fuseseră date în folosire și 12 camere pentru familiști. În anii 1950, când acest loc se afla la apogeu, fuseseră construite și două clădiri cu două apartamente, de cărămidă, cât și o școală cu 4 clase.
„Când peste pădure coboară încet umbra înserării, în colonia de la Tecuri începe o vie animaţie. Oamenii trec de la o cabană la alta, merg la cantină unde se serveşte masa caldă, intră la magazin pentru a face cumpărături, vin la șeful exploatării, maistrul principal Neagoe, pentru organizarea diferitelor treburi pentru a doua zi. Dintr-o cabană străbate în noapte o doină din fluier”, scria România Liberă, potrivit adevarul.ro.
Satul a fost abandonat
„Viața se desfășoară și aici în chip obișnuit. Bărbații se duc dimineața la lucru în pădure — și lucrul e ușor fiindcă mecanizarea e un ajutor de mare preț. Ei dau lemn pentru industrie, pentru mobilă, pentru cofraje. Seara la club se joacă șah, ori se adună oamenii și cântă împreună. Merită să urci până la Tecuri cu toate riscurile drumului, fie și numai pentru bucuria forestierilor de a primi un oaspete”, scria ziarul Magazin.
Cu toate acestea, la începutul anilor 1960, colonia de muncitori a fost abandonată, deoarece pădurea se rărise. Astăzi, doar o cabană forestieră mai amintește despre comunitatea care locuia cândva în acest loc.