Scandal la Miss Zimbabwe! Câștigătoarea este o femeie albă

27 septembrie 2023 13:47   Fapt divers

Zimbabwe va participa Miss Universe 2023, pe 18 noiembrie, pentru prima dată după 22 de ani. Deși revenirea Zimbabwe la Miss Universe Africa este o evoluție binevenită, nu toată lumea este mulțumită de câștigătoarea Brooke Bruk-Jackson, originară din capitala Harare. Asta pentru că este o femeie albă, când 98% din populația acestei țări este reprezentată de persoane de culoare. Pe locul al doilea în clasamentul modelelor s-au clasat femeile de culoare Amanda Mpofu și Nokutenda Malumbwa.

După ce a câștigat, Brooke a scris pe Instagram: „Am câștigat această coroană pentru această țară frumoasă, pentru a reprezenta Zimbabwe la nivel internațional și pentru a arăta lumii unicitatea Zimbabwe și a poporului său.” Cu toate acestea, Brooke-Jackson nu a primit prea multă simpatie din partea localnicilor indignați, care sunt de părere că o femeie de culoare ar fi trebuit să fie încoronată.

Concursul Miss Universe Zimbabwe, desfășurat săptămâna trecută pentru prima dată în ultimii 22 de ani, a stârnit controverse în țara africană. Potrivit Yahoo News, Zimbabwe, care în trecut a fost o colonie britanică, are o populație de peste 14 milioane de locuitori, dintre care doar 2% nu sunt de culoare. 

Încoronarea ei ca Miss Universe Zimbabwe a stârnit dezbateri intense pe rețelele de socializare, criticii susținând că titlul ei a fost părtinitor și rasist. Multe persoane consideră că Brooke a câștigat concursul de frumusețe doar pentru că este albă. De fapt, Brooke Bruk-Jackson este a doua femeie albă din Africa care a câștigat un concurs național de frumusețe în acest an; prima a fost Miss Africa de Sud, Natasha Joubert.

Nu pot să cred că lumea judecă o persoană pe baza culorii pielii ei. Dar asta nu mă defineşte pe mine, nu defineşte pe nimeni. Ţara noastră are o cultură diversă, are persoane de culori diferite.”, a răspus Miss Zimbabwe criticilor.

Mai multe