Scriitorul Horia-Roman Patapievici: „Conducătorii nu trebuie iubiți”

28 aprilie 2023 5:30   Fapt divers

Scriitorul Horia-Roman Patapievici (66 de ani) a făcut dezvăluiri, în cadrul podcastului „Fain&Simplu”, prezentat de Mihai Morar (41 de ani), despre influnceri, conducătorii țării – Ion Iliescu și Traian Băsescu, și de ce este important să avem idealuri.

Întrebat de Mihai Morar (41 de ani), în cadrul podcast-ului „Fain&Simplu”, pe cine a urât în această viață, scriitorul Horia-Roman Patapievici (66 de ani), a oferit un răspuns simplu, spunând că nu l-a urât, dar l-a detestat pe fostul președinte al României – Ion Iliescu.

„L-am detestat, dar nu l-am urât (...) Când urăști, vrei ca ființa aproapelui tău să se destrame. E ceva teribil ura, de fapt. Ori asta, lui Ion Iliescu nu i-am dorit, dar l-am detestat. L-am detestat pentru că ne-a întârziat. Unul dintre motivele pentru care nu am fost geniali după Revoluție a fost și Ion Iliescu, dar acum, îmi dau seama că, el era expresia faptului că noi nu eram geniali, nu era cauza, nu el ne-a împiedicat, noi ne-am împiedicat”, i-a explicat Horia-Roman Patapievici lui Mihai Morar.

Însă, scriitorul Horia-Roman Patapievici a ținut să menționeze și că s-a întristat atunci când a aflat că fostul președinte, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, iar conducătorii nu ar trebui să fie iubiți de către popor: „M-a întristat foarte mult. Conducătorii nu trebuie iubiți!”.

De ce este important să avem idealuri: „Cheia vieții este ceea ce ne ridică în sus, să știți. Și când ne distrăm, căutăm tot ceea ce ne ridică în sus. (...) Mereu e același lucru pentru om și cheia omului este ceea ce îl ridică în sus, așa că, avem nevoie de idealuri pentru că, cheița omului este acest mecanism: ceea ce ne ridică în sus. Vrei să fi fericit? Ce e aia fericirea? «Lift me up» (melodia artistului Moby)”, i-a mai spus scriitorul Horia-Roman Patapievici.

În prezent, Horia-Roman Patapievici promovează artă prin intermediul casei de licitații Artmark, pe care o conduce. El a lucrat cu 3 președinți și a suportat cu greu atacul mediatic. Retras de 11 ani din viața publică, Horia-Roman Patapievici a ales să se adâncească în lumea ideilor și a artei.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe