Superstiții de Sfânta Parascheva. De ce nu se mănâncă fructe în această zi

14 octombrie 2022 4:00   Fapt divers

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în calendarul ortodox pe 14 octombrie. De-a lungul timpului au apărut nenumărate superstiții, iar în timp ce unii oameni sunt sceptici în ceea ce le privește, alții le respectă în fiecare an. 

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este că în ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare sau pepene roșu, întrucât ele amintesc de sacrificiul martiric. Pe lângă asta, nu se mănâncă nici nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

Vezi și: Preafericitul Daniel, scrisoare deschisă către Ministerul Educației. Nemulțumirile înaltului prelat

Tradiția populară le interzice femeilor să facă treburi în gospodărie, să calce sau să coase. În caz că nu vor respecta, acestea se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi. Nici bărbații nu sunt scutiți de la regulă, pentru că dacă vor munci, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea va cădea grindină.

Citește și: Ne rugăm la Sfântul Ilie să ne aducă ploaie! Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie să respectăm în această zi

De Sfânta Parascheva se fac și previziuni ale vremii. Contează atât vremea în ziua în care este prăznuită Cuvioasa, cât și somnul oilor. Dacă oile dorm strânse și înghesuite, ciobanii spun că iarna va fi una grea, iar dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă.

Vezi și: În tradiția populară, azi e Ziua Ursului! Superstițiile acestei sărbători

Superstițiile susțin faptul că femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci, astfel  nașterea va fi mult mai ușoară și fără dureri.

Credincioșii nu au voie să mănânce până la ora 12, atunci când se termină și slujba în biserici, dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața se pare că vor avea probleme cu stomacul.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la Epivat. La vârsta de 10 ani, aceasta a auzit un verset, care a determinat-o să se ducă să împartă hainele sale celor nevoiași.

Aceasta s-a retras în pustiul Iordanului, acolo unde a avut o viață în post și rugăciune, iar la 25 de ani a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa.

Pe 14 octombrie, Sf. Parascheva a murit şi a fost îngropată la malul mării.

Rugăciunea către Sfânta Parascheva

Iată și rugăciunea care te va ajuta să scapi de problemele și necazurile prin care treci!

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci.

Amin.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Mai multe