Testamentul scris de Armand Călinescu cu un an şi două luni înainte de a fi ciuruit de 20 de gloanţe

11 noiembrie 2024 5:00   Fapt divers

Pe data de 21 septembrie 1939, s-a scris o pagină neagră în cartea de istorie a României. Preşedintele Consiliului de Miniștri, Armand Călinescu, nu apucă bine să coboare din automobilul în care se afla, că este ciuruit de 20 de gloanţe trase de un comando de 8 legionari. Însă, cu un an şi două luni înainte de a-şi găsi tragicul sfârşit, el a scris un testament.

La data de 21 septembrie 1939 a fost asasinat prim-ministru Armand Călinescu de către un comando de 8 legionari, în timp ce se deplasa cu automobilul, de la Ministerul Apărării spre locuinţă. La intersecția străzii Barbu Știrbey cu Podul Cotroceni, o căruță trasă de cai apare în fața autoturismului în care se afla premierul, iar din spate este lovită de o altă mașină. Armand Călinescu coboară să vadă ce se întâmplă, dar nu are timp să facă un pas și este ciuruit de 20 de gloanțe.

Cel care a pus la cale asasinatul este avocatul Dumitru Dumitrescu, iar cea mai mare parte a atentatorilor este formată din tineri studenţi: Popescu Traian, student anul IV la Drept, Moldovenu Ion, student la Politehnica, Ionescu R. Ion, student la Drept, Popescu Cezar şi Vasiliu Ion, desenator. Toţi cei 8 care au participat la asasinat au fost prinşi şi executaţi în locul în care au comis crima.

Armand Călinescu era conștient de pericolul în care se afla, și, ca urmare a numeroaselor note de la Serviciul de Informații, a scris un testament la 21 iulie 1938, cu un an și două luni înainte de sfârșitul său tragic.

Testamentul lui Armand Călinescu

Acest testament arată că averea prim-ministrului nu era foarte mare, ceea ce ne miră, având în vedere funcțiile importante pe care le ocupase până în acel moment. Însă, profunzimea și devotamentul cu care și-a servit țara și tronul pot fi văzute în acest document.

În caz de moarte a mea, casele din str. Dr. Clunet 12 Bucureşti, vor fi imediat vândute, trecându-se asupra cumpărătorului datoria de la Institutul de credit hipotecar. Suma ce se va prisosi din preţ va reveni iubitei mele soţii, Adela, care o va întrebuinţa fie spre a-şi cumpăra un apartament mai mic, fie spre a achita datoria ce grevează moşia Ciupa.

Moşia Ciomăgeşti, lotul din Poiani, mobile, tablourile şi biblioteca din Bucureşti, rente de stat (1.430.000 lei) ce se va găsi în casă, rămân fiului meu. Folosinţa acestor bunuri, însă, va aparţine, pe cât timp va trăi, soţiei mele Adela.

Rog pe iubitul meu fiu, Barbu, să fie cuminte, să o respecte pe mama lui şi să se gândească la numele pe care i-l las şi pe care şi eu l-am cinstit precum l-am moştenit dela tatăl meu. Îl sfătuiesc să îmbrăţişeze cariera militară sau magistratura. Să slujească Ţara şi Tronul cu credinţă şi devotament aşa cum am făcut-o eu.

Doresc să fiu înmormântat la Curtea de Argeş alături de părinţii mei. Voi fi purtat de un car îmbrăcat în verdeaţă şi tras de şase boi. După car să meargă delegaţii satelor din județul Argeş pentru cari am luptat în viaţă cu drag!”, a scris Armand Călinescu în testament, relatează Historia.ro.

Mai multe