Marele om politic care a murit după ce a mâncat o banală porţie de stridii. A deținut funcția de cel de-al 29-lea prim-ministru al României

Politician, jurnalist și avocat strălucit care a fost prim-ministru al României între 1921 și 1922, Take Ionescu nu a făcut politică, ci a scris istorie. A fost primul politician român care a fondat un partid de opoziție fără avere, relații sau sprijin. La apogeul carierei sale politice, a murit într-un accident stupid, o infecție cauzată de stridiile pe care le mâncase într-un restaurant italian.

Take Ionescu a fost ucis în Italia, de o banală porţie de stridii / foto: arhiva Click!
Take Ionescu a fost ucis în Italia, de o banală porţie de stridii / foto: arhiva Click!

La momentul morții lui Take Ionescu, cu toate că îi era un adversar înverșunat, Carol I a spus despre politician că a fost „cel mai inteligent om din timpul domniei mele”. Faima lui a fost neobișnuită în circumstanțele secolului trecut.

Cine a fost Take Ionescu

Pe 13 octombrie 1858, Take Ionescu s-a născut într-o familie modestă de negustori din Ploiești. Ca atare, el nu a putut intra în lumea politicii, care era rezervată claselor privilegiate ale familiilor înstărite. Cu toate acestea, a rupt tiparele, iar fiul unui simplu negustor din Ploiești a devenit una dintre cele mai importante figuri din România. Și-a schimbat numele din Ioan în Ionescu în timpul liceului. A studiat dreptul la Paris și a devenit doctor în avocatură. La întoarcerea în România, și-a început cariera de avocat și curând a devenit cunoscut ca „Gură de Aur” pentru talentele sale oratorice deosebite.

S-a înscris în Partidul Național Liberal, iar la alegerile din 1884 a fost votat deputat de către colegiul al III-lea de Ilfov. Doi ani mai târziu, în 1886, nemulțumit de politica lui Ion Brăntianu, a părăsit Partidul Liberal. La alegerile din 1888 a candidat ca independent, iar programul său politic era cunoscută sub numele de „takism”.

În 1891, rugat de Lascăr Catargiu să adere la Partidul Conservator, a fost numit ministru al Cultelor în cabinetul Catargiu. S-a rupt de conservatori şi a înfiinţat în 1908 Partidul Conservator Democrat, cu care a reuşit să obţină rezultate bune la alegeri. În 1913, Take Ionescu a devenit ministru de Interne.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cal test jpg
Şcoala de Brânză» din Cund jpg
Masini faruri aprinse zi FOTO Shutterstock (2) jpg
branza branzeturi istock jpg
front aeroport 1 jpg
drumul talienilor png
ceai manastiresc jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net