Testul IQ pe care îl rezolvă doar cei cu o minte sclipitoare. Mută 3 bețe de chibrit pentru a forma 4 pătrate

18 octombrie 2024 14:19   Fapt divers

Testul de inteligență de azi este cu bețe de chibrit și reprezintă o provocare matematică pentru creier. Cei care dau răspunsul rapid au un IQ peste medie. Rezolvarea puzzle-urilor, în general, este distractivă și interesantă, iar atunci când rezolvi puzzle-uri cu chibrituri, toate abilitățile tale mentale și abilitățile logice de rezolvare a problemelor sunt testate.

Puzzle-ul cu 5 pătrate chibrit

Trebuie să mutați 3 chibrituri pentru a face 4 pătrate în figurina puzzle cu 5 chibrituri pătrate, fără niciun bețișor agățat. În câte moduri poți să o faci? Timpul total recomandat este de 10 minute.

Rezolvare: Mută 3 chibrituri pentru a face 4 pătrate din 5 pătrate 

Vom adopta o abordare complet analitică pentru a ajunge la concluzii bazate pe conceptele de bază ale puzzle-ului cu chibrituri și raționamentul deductiv. La primul pas, trebuie să numărați întotdeauna numărul total de bețe. Este 16 pentru această configurație. Aceste bețe formează 5 pătrate. Câte bețe sunt necesare pentru a forma un SINGUR pătrat? Este 4. Deci pentru a forma 5 pătrate s-ar fi folosit 20 de bețe  - 4 mai multe decât cele 16 bețe pe care le avem.

Cum s-ar fi putut forma 5 pătrate chiar și cu un număr de bețe cu 4 mai mic decât numărul necesar pentru a forma 5 pătrate? Aici intervine conceptul cheie în rezolvarea puzzle-urilor cu chibrituri - conceptul de bețe comune între două forme de unități adiacente.

În problema noastră, forma unității este un pătrat. Într-un alt puzzle, figura ar putea cuprinde triunghiuri echilaterale. Pot exista multe variante. Dar adevărul rămâne, „fiecare bețișor comun între două forme unitare reduce numărul de bețișoare necesare pentru a forma o figură cu cele două forme independente una de cealaltă - cu UNUL".

 Cum rezolvi mai departe 

Cele 4 bețe comune din figura puzzle au redus necesarul de 20 de bețe pentru a forma 5 pătrate independente la 20−4=16 bețe. Acum uită-te din nou la cifra noastră de 5 pătrate - de data aceasta am etichetat pătratele A, B, C, D și E, astfel încât să ne putem referi la un anumit pătrat.

Ai exact 16 bețe, numărul maxim necesar pentru a forma 4 pătrate independente. 4 bețe comune au redus necesarul maxim pentru 5 pătrate de la 20 la 16. Treaba noastră este, în mod clar, să eliminați toate cele 4 bețe comune și formați 4 pătrate independente mutând doar 3 bețe. În acest al doilea pas, ați înțeles precis și clar ce trebuie să faceți pentru a rezolva puzzle-ul.

Rezolvare prin analiza figurii puzzle 

Figura cu probleme de 5 pătrate este acum prezentată mai jos cu 4 bețe comune bifate și numerotate de la 1 la 4. Încă trei bețe sunt, de asemenea, numerotate.

Pătratul central C are fiecare dintre cele 4 laturi ca un băț comun. În soluție, nu trebuie să existe un stick comun. Prima concluzie sigură la care poți ajunge este atunci, în soluție, nu poți avea acest pătrat C — trebuie să-l distrugi în mișcarea a 3 bețe —, de asemenea, distrugând 2 pătrate și creând 1 pătrat nou.

Acesta este modelul cheie și identificarea acțiunilor care trebuie făcute. S-ar putea să vă întrebați - de ce distrugeți 2 pătrate? Răspunsul este simplu – trebuie să distrugi pătratul C prin mișcarea oricăruia dintre bețele laterale ale acestuia. Să presupunem că mutați stick-ul vertical drept 4 în pătratul C. Ce se întâmplă? Nu numai pătratul C este distrus, dar și pătratul D este distrus. Este firesc. Deoarece fiecare stick lateral al pătratului C este un stick comun pentru două pătrate, de îndată ce mutați unul dintre aceste 4 bețe comune, două pătrate dispar.

Rezolvarea mai departe

Prin mișcarea stick-ului lateral vertical drept 4 din pătratul C ați făcut 3 bețe din pătratul D-beți numerotate 5, 6 și 7 libere să se miște. Din aceste 3 bastoane gratuite, puteți muta doar două și folosind acestea două cu primul mutat trebuie să formați noul al patrulea pătrat. Aceasta este a doua concluzie sigură. Pe care două ai muta acum și pe care ai păstra neatins? Ai o singură alegere. Trebuie să păstrați stick-ul vertical drept al pătratului D—stick 6 neatins. Aceasta este a treia concluzie sigură. Sarcina ta: Verificați adevărul acestei a treia concluzii și găsiți motivele din spatele ei.

Bețișoarele colorate roșu, albastru și verde ale pătratului D acum dispărut sunt mutate pentru a forma al patrulea pătrat NOU cu a patra latură ca baston 6 neatins în starea anterioară. Deloc greu. Nu-i aşa? Ideea este - soluția nu este cel mai important lucru - mai important este modul în care ajungeți la soluție, raționamentul, concluziile și acțiunile.Bine, aceasta este o soluție a puzzle-ului.

Putem forma 4 pătrate din cifra a 5 pătrate în orice alt mod unic prin mișcarea a trei bețe?

Deoarece acum cunoașteți bine diverse aspecte ale figurii puzzle, veți putea imediat să identificați încă trei soluții posibile în care bastoanele numerotate anterioare 1, 2 sau 3 sunt mutate mai întâi. Noile pătrate ar trebui să fie formate pe un singur baston neatins al pătratului E, B și, respectiv, A.

O posibilă soluție în care noul al 4-lea pătrat este format pe partea verticală neatinsă a pătratului B anterior este prezentată mai jos. În această configurație, pătratele A, D și E nu sunt atinse.

Este o soluție nouă? Gândește-te. Dacă răsturnați prima cifră cu soluție pe orizontală cu 180 de grade, veți obține această cifră. Această soluție nu este atunci o soluție UNICĂ la rotație. Pentru a obține celelalte două cifre posibile de soluție, trebuie să rotiți prima soluție cu 90 de grade, în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic. Există o singură soluție unică pentru puzzle.

Mai multe