Tezaur fabulos, vechi de 3.000 de ani, găsit în Neamț! Autoritățile nu vor să păstreze piesele de muzeu

9 noiembrie 2022 14:08   Fapt divers
Ultima actualizare:

Un eveniment fericit este umbrit de incompetența unor autorități județene, din Neamț. Un tezaur fabulos, vechi de 3.000 de ani, nu va fi păstrat de autoritățile județene, dintr-un motiv incredibil.

Un tezaur unicat, vechi de peste 3000 de ani şi extrem de valoros, a fost descoperit în judeţul Neamţ, la Icuşeşti. Artefactele, circa 130 la număr - bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule - sunt datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, alături de un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 I.Hr. , anunță Adevărul.ro.

Tezaurul, o „descoperire de senzaţie”, după cum este catalogată de către specialişti, a fost găsită la Icuşeşti cu un detector de metale autorizat, de către un pasionat din județul Bacău, membru al Clubului Metal Detect Roman, din judeţul Neamţ. Artefactele au fost predate autorităților, aşa cum prevede legislaţia, Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.

Rocsana Josanu, şefa instituţiei, a declarat că, din primele date, „se pare că nu este un sit arheologic în locul unde au fost descoperite, întrucât au mai fost făcute căutări şi nu s-a mai găsit nimic”. „Probabil a fost un loc de ofrandă adusă zeilor, după cum ne-a spus colaboratorul nostru, prof. univ.dr. Neculai Bolohan, de la Universitatea «Cuza» Iaşi“, a mai menționat Josanu.

Din acest moment, începe tragedia! În acest moment, piesele din tezaur se află la Direcţia pentru Cultură, după ce Complexul Muzeal Naţional Neamţ nu l-a preluat pentru evaluare și conservare întrucât Consiliul Județean Neamț nu a alocat fondurile necesare expertizării unor asemenea descoperiri, deși instituția este obligată prin lege. 

Același Consiliu Județean Neamț, condus de controversatul Ionel Arsene, al cărui nume a fost des citat în cazul podului prăbușit de la Luțca. Este vorba despre podul de peste Siret, prăbușit, în urma unor lucrări de mântuială, plătite de Consiliul Județean ca și când ar fi fost vorba despre o consolidare, în realitate fiind vorba despre o cosmetizare, realizată pe bani mulți.

În aceste condiții Complexul Muzeal va face ceea ce a promis în urmă cu mai mult timp. Nu va mai accepta relicvele descoperite întâmplător cu detectoare de metale, autorizate, și le va expedia spre alte județe. Practic, obiectele din Neamț, ar urma să fie expuse la Muzeul din Vaslui. În comunitățile utilizatorilor autorizați de detectoare de metale se discută despre rea intenție din partea autorităților, care ar refuza, prin această metodă, să plătească recompensa de 30% sau 45%, după cum prevede legea.

Practic, autoritățile din județul Neamț, în frunte cu Consiliul Județean ignoră legea și confirmă faptul că nu își pot bugeta activitățile, în mod corespunzător. Bineînțeles, dacă ținem cont de nenorocirea de la Luțca, nu își pot bugeta corespunzător anumite activități.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe