Tradiții și superstiții de Sfinții Trei Ierarhi. Ce trebuie să faci în această zi pentru a te bucura de noroc, sănătate și fericire. Îți va merge bine tot anul

30 ianuarie 2024 6:21   Fapt divers

Pe 30 ianuarie, credincioșii celebrează praznicul Sfinților Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. În această zi, o serie de tradiții și superstiții sunt respectate cu scopul de a atrage noroc, sănătate și fericire în vieța celor care le urmează. Aceste obiceiuri își au rădăcinile în istorie și în credința populară, fiind transmise din generație în generație.

Originea și stabilirea Praznicului Sfinților Trei Ierarhi

Praznicul Sfinților Trei Ierarhi a fost stabilit în timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118). În acea perioadă, au existat dispute aprige între credincioși cu privire la întâietatea unuia dintre cei trei sfinți. Disputele au fost stinse printr-o intervenție divină, iar sfinții au apărut în fața mitropolitului Ioan, arătând că sunt egali în fața lui Dumnezeu. Ca urmare, s-a hotărât ca praznicul să fie sărbătorit împreună, pentru a pune capăt controverselor.

Pomenirea morților

Una dintre tradițiile importante în această zi este pomenirea morților. Se oferă pachete de pomană, constând în alimente, care sunt sfințite de către preot în timpul slujbei și apoi împărțite celor nevoiași. Se crede că această acțiune aduce alinare sufletelor celor adormiți și atrage binecuvântarea divină.

Să dai de pomană cu o lumânare

Un alt obicei este darea de pomană cu o lumânare, simbolizând lumină și căldură în viața celui care o oferă. Se spune că cei care fac această faptă vor avea parte de o viață luminoasă și vor găsi mereu calea cea dreaptă.

Postul și dorința de căsnicie fericită

Fetele care își doresc să-și întâlnească alesul și să aibă o căsnicie fericită obișnuiesc să țină post în această zi. Se crede că acest gest aduce binecuvântarea divină asupra vieții lor amoroase și familiale.

Schimbarea vremii și interdicții casnice

Se spune că începând cu 30 ianuarie, vremea începe să se schimbe, iar primele semne ale primăverii devin vizibile. Există credința că streșinile care curg în această zi indică o primăvară friguroasă, iar gerul prevestește o vară călduroasă.

Totodată, în această zi, este interzisă munca casnică. Se evită călcarea, spălatul și coaserea, pentru a aduce pace și odihnă în casele credincioșilor.

Evită certurile în această zi

Se recomandă ca în ziua Sfinților Trei Ierarhi să fie evitate certurile și să se facă primul pas spre împăcare cu cei dragi. De asemenea, este o ocazie să se ajute un copil sărman care își dorește să devină preot, aducând bucurie și speranță în viața acestuia.

Rugăciuni și pomeniri pentru iertare

Femeile care au păcătuit sunt îndemnate să facă pomeniri și să împartă ofrande pentru a fi iertate. Această practică are rolul de a purifica sufletul și de a primi iertarea divină.

Mai multe