Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi? Cea mai puternică rugăciune închinată Sf. Trei Ierarhi

Cei Trei Ierarhi din creștinismul răsăritean se referă la Vasile cel Mare (cunoscut și sub numele de Vasile din Cezareea), Grigorie Teologul (Grigore de Nazianz) și Ioan Gură de Aur. Ei au fost episcopi puternici influenți ai bisericii timpurii, care au jucat roluri esențiale în conturarea teologiei creștine. În creștinismul răsăritean sunt cunoscuți și sub numele de cei trei mari Ierarhi și învățători ecumenici, în timp ce în catolicismul roman, cei trei sunt onorați ca Doctori ai Bisericii. Cei trei sunt venerați ca sfinți în ortodoxia estică, catolicism, anglicanism și alte biserici creștine.

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Care dintre cei ierarhi a fost cel mai mare

În Constantinopolul secolului al XI-lea au fost probleme în legătură cu care dintre cei trei ierarhi a fost cel mai mare. Unii au susținut că Vasile era superior celorlalți doi datorită explicațiilor sale despre credința creștină și exemplul monahal. 

Citește și: Ce este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi și ce superstiții trebuie respectate

Susținătorii lui Ioan Gură de Aur au declarat că arhiepiscopul Constantinopolului a fost de neegalat atât în ​​elocvență, cât și în aducerea păcătoșilor la pocăință. Un al treilea grup a insistat că prietenul apropiat al lui Vasile, Grigorie Teologul, a fost preferat celorlalți datorită măreției, purității și profunzimii omiliilor sale și apărarea credinței sale de erezia ariană. 

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți împreună în Biserica Ortodoxă la 30 ianuarie

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au dus o luptă grea și fără încetare pentru păzirea dreptei credințe și au avut un rol important în formularea dogmei Sfintei Treimi.

Toți trei au zile de sărbătoare separate în ianuarie: Vasile la 1 ianuarie, Grigore pe 25 ianuarie și Gură de Aur pe 27 ianuarie. Bisericile răsăritene ne învață că cei trei ierarhi au apărut împreună într-o viziune către Sfântul Ioan Mauropous, episcopul Euchaitei, în anul 1084, și au spus că sunt egali în fața lui Dumnezeu: „Nu există diviziuni între noi și nicio opoziție unul față de celălalt”. Drept urmare, o zi de sărbătoare (30 ianuarie) care îi comemorează în comun pe cei trei ierarhi a fost instituită în jurul anului 1100, sub Împăratul bizantin Alexie I Comnenul.

În cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi, acum trei veacuri, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei (1634-1653) a înălţat minunata biserică din Iaşi, care a impresionat multă lume prin frumuseţea podoabelor ei.

Cea mai puternică rugaciune închinată Sf. Trei Ierarhi

Rugăciunea către cei trei Sfinți Ierarhi care se rostește în zilele noastre pentru ajutor și spor în toate.

„Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net