Ce este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi și ce superstiții trebuie respectate

Ultima actualizare:

    În această zi de sărbătoare, în biserici sunt pomeniți cei mai mari învățători ai lumii creștine
În această zi de sărbătoare, în biserici sunt pomeniți cei mai mari învățători ai lumii creștine

In fiecare an, în ziua de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur. Ei sunt considerați”cei trei mari dascăli ai lumii creștine” și au devenit patronii spirituali ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic ortodox. Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi aduce potrivit tradițiilor rurale mai multe superstiții.

Mâna care lucrează (Sf. Vasile), Mintea care gandeste (Sf. Grigorie) si Gura care vorbeste (Sf. Ioan). Este caracterizarea făcută celor trei sfinți în anul 1936, la primul Congres al Profesorilor de Teologie de la Atena, potrivit crestinortodox.ro. Atunci, cei trei au devenit patronii spirituali ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic ortodox. Sfinții Trei Ierarhi au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină. Cei trei teologi sunt sărbătoriți și separat, însă, pentru a arăta importanța acestor sfinți, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

Cum a apărut sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a fost instituită in anul 1081 (1084 dupa alte surse) de către Patriarhul Ioan al Constantinopolului, ca urmare a unei minuni. În acele vremuri, teologii dezbăteau aprins care dintre cei trei Ierarhi ar fi mai mare în cinste și importanță. Drept urmare, legenda spune că cei trei ierarhi s-au arătat Patriarhului și i-au spus că între ei nu există o ceartă pentru întâietate, ci rostul lor este propovăduirea iertării și a împăcării. Așa că soluția pentru încheierea conflictului a fost instituirea unei zile în care ei sa fie cinstiți împreună, ca unul singur, ca și chip al Sfintei Treimi,

-Potrivit credinței populare în 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfințiilor Trei Ierarhi, nu este bine să muncești.

-La sate se obișnuiește ca în această zi închinată celor trei sfinti să se faca praznice de pomenire a mortilor din familiile credincioșilor, iar fetele tinere să se roage și să țină post pentru a avea o căsnicie fericită.

-In traditia populară se spune că de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi se schimbă vremea. Daca streșinile curg, primavara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi calduroasa.

- Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbatoare dedicată reconcilierii, spun tradițiile. Acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate in caminul acestora.

-In această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe si nu se matură în gospodărie

-In ziua sarbatorii nu se înstrainează lucruri din casă, nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

-Se impart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu coliva, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

-Mamele se roagă pentru norocul fetelor de maritat. In ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbatoarea: nu prestează munci gospodaresti și se roaga la biserică pentru norocul fiicei sale

Citiți și

Sfinții Trei Ierarhi. Istoria sărbătorii din 30 ianuarie

Sfinții Trei Ierarhi, tradiții și obiceiuri. De ce nu trebuie să ne certăm în această zi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net