Unde se află țara cu cel mai vechi steag din lume. Datează din secolul al XIII-lea

7 august 2024 10:43   Fapt divers

Știai că o țară din Europa are cel mai vechi steag activ din lume? Prima mențiune despre acesta datează din secolul al XIII-lea și poartă denumirea de Dannebrog. Ți-ai dat seama despre ce stat este vorba?

Cel mai vechi steag din lume

Țara cu cel mai vechi steag din lume este Danemarca, unul dintre cele mai interesante state. Drapelul Danemarcei, care poartă denumirea de Dannebrog, cel cu fundal roșu și o cruce albă întinsă pe tot materialul, datează din secolul al XIII-lea. Modelul drapelului danez avea să fie adoptat ulterior de toate statele nordice: Suedia (albastru cu cruce galbenă), Norvegia (roșu cu cruce alb-albastră), Islanda (albastru cu cruce alb-roșie) și Finlanda (alb cu cruce albastră).

Designul actual al unei cruci scandinave albe pe fond roșu a fost adoptat în 1625, iar forma pătrată a acesteia în 1748. Acest drapel a fost cu siguranță folosit și în anii 1370, așa cum arată „Armorialul Gelre” de Claes Heinenzoon (sau Heynen 1345-1414). De altfel, se spune că în timpul bătăliei de la Valdemar (lângă Tallin, în Estonia de azi), din 1219, un steag alb–roșu a căzut din cer în tabăra danezilor, conducându-l pe regele danez Valdemar al II-lea la victorie în timpul cruciadei sale către Țările Baltice, relatează Historia.ro.

Curiozități despre Danemarca

Denumirea oficială a acestei țări este Regatul Danemarcei. Aici vei găsi două dintre cele mai vechi parcuri de distracții din lume. Clădirile nu prea depășesc cinci-șase etaje. De asemenea, în această țară s-a născut cel mai faimos și recunoscut danez, nimeni altul decât scriitorul Hans Christian Andersen. Cărțile ale au fost traduse în peste 125 de limbi diferite.

Danemarca a numit prima femeie ministru din lume în 1924, iar în anul 1971, aici a fost înființat Ppimul minister al mediului din lume. Tot în aceată țară a fost inventat handbalul.

Casa din parcul de distracții Tivoli a reprezentat sursa de inspirație a lui Walt Disney atunci când acesta a creat celebrul Disneyland. Totodată, monarhia daneză este cea mai veche din Europa. 

Mai multe