Unul dintre cei mai rari dinozauri a fost descoperit în România! Iată cum arată „Balaurul bondoc”

30 septembrie 2023 10:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cercetătorii au făcut o descoperire remarcabilă la noi în țară! Este vorba despre Balaurul bondoc, o specie rară de dinozaur, găsită în rezervația naturală de la Alba. Rezervația Râpa Roșie, situată la doar trei kilometri de Sebeș (Alba), impresionează prin formațiuni geologice roșii vizibile și din spațiul cosmic. Peisajul include un perete vertical enorm, asemănător cu o orgă uriașă, care amintește de un monument ancestral în ruină. Coloanele și piramidele ciudate, separate de ravene, formează un microrelief denumit „badlands" de către geografi.

Formațiunea a luat naștere prin eroziunea provocată de apă asupra solului, generând alunecări de teren masive în timp. Ce o face deosebită este alternanța dintre straturile de argilă roșie și gresiile cenușii, care au format structuri slab consolidate. Cu aproximativ 70-80 de milioane de ani în urmă, zona era uscată, traversată de râuri și mlaștini, și găzduia numeroase animale preistorice. După dispariția acestor creaturi, unele dintre scheletele lor s-au fosilizat și au fost depuse în mlaștini, păstrându-se până în prezent, potrivit Adevărul.ro.

Balaurul bondoc, dinozaurul românesc

Cercetările paleontologice au dezvăluit fosile spectaculoase, precum oasele de dinozauri pitici erbivori (Magyarosaurus dacus, Zalmoxes sp.), fragmente din carapacea denumită Kallokibotion bajazidi și oasele celei mai mari creaturi care a zburat vreodată pe Pământ, pterosaurul cunoscut sub numele de Hatzegopteryx sp.

Fosilele unuia dintre cei mai interesanți dinozauri, cunoscut sub numele de „balaurul bondoc", au fost descoperite în apropierea Râpei Roșii. Această descoperire a fost făcută în toamna anului 2009 de către geologul Mátyás Vremir, reprezentant al Societății Muzeului Ardelean, și a fost ulterior cercetată de o echipă de paleontologi de la Universitatea București și cercetători americani de la Universitatea Columbia din New York. Se crede că acest balaur pitic a trăit acum aproximativ 80 de milioane de ani și este înrudit cu celebrul velociraptor.

Scheletul vechi de 70 milioane ani a fost descoperit în Alba

„Balaurul bondoc" era un prădător redutabil cu o pereche de gheare la fiecare membru inferior, folosite pentru a captura prada. Dimensiunile sale variau între 180 și 210 de centimetri, măsurate de la cap până la coadă.

Cercetătorii de la Societatea Muzeului Ardelean descriu acest dinozaur ca fiind un fel de amestec hibrid între o puică uriașă și un pitbull, cu un corp compact. Această creatură are un bust robust, membre posterioare puternice și musculoase, în contrast cu membrele anterioare gratioase și lungi, acoperite cu pene.

Caracteristicile notabile includ un bazin foarte larg orientat posterior, membrele anterioare cu două degete și membrele posterioare cu patru degete funcționale, dintre care o pereche are gheare mari, asemănătoare unui pumnal. Aceste trăsături anatomice sugerează o tactică de atac bazată, probabil, pe ambuscade. Această creatură diferă de rudele cunoscute din familia Velociraptorilor, care aveau trei degete pe toate membrele și o singură gheară de atac la membrele posterioare.

Scheletul acestui dinozaur, care a fost păstrat în proporție de 75%, prezintă caracteristici anatomice remarcabile. Numele „Balaur" provine din folclorul românesc, în timp ce „bondoc" se referă la construcția sa robustă. De asemenea, numele face aluzie la legătura strânsă dintre acest dinozaur și păsări, deoarece balaurul avea pene. Termenul „bondoc" are și o altă semnificație, provenind din cuvântul turc „bunduk" (minge mică) și face referire la faptul că strămoșii balaurului probabil proveneau din Asia.

Mai multe