O descoperire incredibilă a fost făcută de arheologi la Alba Iulia! Datează din perioada Imperiului Roman

O descoperire incredibilă a lăsat fără cuvinte arheologii de la Muzeul Unirii! În Alba Iulia, specialiștii au reușit să scoată la suprafață artefacte de o frumusețe rară, din perioada Imperiului Roman! Printre acestea se află și un paviment într-o condiține extraordinară, care a uimit experții!

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, construirea unui hotel în Alba Iulia a oferit o ocazie fără precedent arheologilor de la Muzeul Unirii. Studiul deja este în curs de un an, iar experții, coordonați de Anca Timofan, au făcut o serie de descoperiri uimitoare, ce datează din perioada romană.

Printre descoperirile făcute se numără elementele de pavaj ale unui drum roman, monede, o diplomă militară, obiecte de mobilier, cât și fragmente de mozaic.

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, a declarat coordonatorul șantierului arheologic, Anca Timofan, conform sursei citate.

Drumul roman descoperit de arheologi a uimit pe toată lumea

Pavajul este în stare excelentă / foto: Anca Timofan
Pavajul este în stare excelentă / foto: Anca Timofan

Poate că cea mai spectaculoasă descoperire făcută a fost un drum roman, amenajat într-un mod atât de spectaculos și bine conservat încât a uimit toți experții implicați în aceste săpături.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, au spus arheologii, conform sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net