O descoperire incredibilă a fost făcută de arheologi la Alba Iulia! Datează din perioada Imperiului Roman

O descoperire incredibilă a lăsat fără cuvinte arheologii de la Muzeul Unirii! În Alba Iulia, specialiștii au reușit să scoată la suprafață artefacte de o frumusețe rară, din perioada Imperiului Roman! Printre acestea se află și un paviment într-o condiține extraordinară, care a uimit experții!

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, construirea unui hotel în Alba Iulia a oferit o ocazie fără precedent arheologilor de la Muzeul Unirii. Studiul deja este în curs de un an, iar experții, coordonați de Anca Timofan, au făcut o serie de descoperiri uimitoare, ce datează din perioada romană.

Printre descoperirile făcute se numără elementele de pavaj ale unui drum roman, monede, o diplomă militară, obiecte de mobilier, cât și fragmente de mozaic.

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, a declarat coordonatorul șantierului arheologic, Anca Timofan, conform sursei citate.

Drumul roman descoperit de arheologi a uimit pe toată lumea

Pavajul este în stare excelentă / foto: Anca Timofan
Pavajul este în stare excelentă / foto: Anca Timofan

Poate că cea mai spectaculoasă descoperire făcută a fost un drum roman, amenajat într-un mod atât de spectaculos și bine conservat încât a uimit toți experții implicați în aceste săpături.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, au spus arheologii, conform sursei citate.

image
image
image
image
image
image
Chef Scărlătescu 2 jpg
Pasajul Europa Unita   Captura Foto Facebook jpeg
Calorifer shutterstock 2096791672B jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image png
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
mancare ingrasat Paste jpeg
lidia fecioru png