A anunţat că nu vrea să fie papă cu opt ani înainte de a fi ales

5 ianuarie 2023 6:30   Internațional

Papa emerit Benedict al XVI-lea va fi înmormântat astăzi, la Vatican. Sfânta Liturghie şi funeraliile sale vor fi „solemne, dar simple” şi vor fi celebrate de Papa Francisc, în Piaţa Sfântul Petru, de la ora (locală) 09.30. Este pentru prima dată în istoria recentă când un papă va prezida funeraliile predecesorului. Click! îţi prezintă cele mai importante repere ale vieţii sale personale, precum şi ale vieţii consacrate.

S-a numit Joseph Alois Ratzinger şi s-a născut la 16 aprilie 1927, în comuna Marktl din Bavaria (Germania). A fost ales al 265-lea papă, de către Conclavul de la Vatican, la 19 aprilie 2005, ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea.

A fost primul papă de origine germanică, după 482 de ani, şi unul dintre cei mai în vârstă aleşi, la 78 de ani. Şi-a ales numele Benedict, care înseamnă „Cel Binecuvântat”.

În septembrie 2006 şi-a pus în cap lumea musulmană, în urma unei prelegeri susţinute la Universitatea din Regensburg (Germania), în care a pledat împotriva jihadurilor, războaiele „sfinte” purtate în numele lui Dumnezeu.

În cea mai mare parte a pontificatului său, Biserica Catolică s-a confruntat cu acuzaţii privind abuzuri ale preoţilor asupra copiilor, dar i se atribuie meritul de a fi iniţiat procesul de disciplinare sau de expulzare a preoţilor violatori, după o atitudine mai laxă în timpul lui Ioan Paul al II-lea.

Un alt scandal care a dus la slăbirea pontificatului său este „Vatileaks”, din 2012, după ce majordomul său, Paolo Gabriele, a dezvăluit documente secrete care au scos la iveală intrigi, corupţie şi nereguli financiare de la Vatican.

Cânta perfect la pian şi adora pisicile

A fost unul dintre cei mai controversaţi şi conservatori teologi şi a publicat, între anii 1966 şi 2012, 66 de cărţi, precum şi alte lucrări şi trei enciclice, „Deus caritas est” („Dumnezeu este iubire”, 2006), „Spe salvi” („În speranţă suntem mântuiţi”, 2007) şi „Caritas in veritate” („Iubirea în adevăr, 2009). Dintre cele mai importante, care au fost traduse şi în română, sunt cele despre viaţa lui Iisus şi „Introducere în creştinism” (2004).

A fost pasionat de doctrină, motiv pentru care a fost poreclit „Rottweilerul lui Dumnezeu”. Între anii 1946 şi 1951 a studiat Teologia şi Filosofia la Universitatea din München, iar în 1951 a fost hirotonit preot, împreună cu fratele său mai mare, Georg Ratzinger.

A predat teologia timp de 25 de ani, până a fost numit Arhiepiscop de München, în 1977. Alţi 25 de ani a fost, în calitate de cardinal, şeful biroului pentru doctrină al Vaticanului.

La 11 februarie 2013 a anunţat că va abdica, fapt ce s-a împlinit la 28 februarie în acelaşi an, şi a declarat, într-un discurs ţinut în limba latină în faţa tuturor cardinalilor Bisericii Catolice, că decizia sa este motivată de o examinare profundă a conştiinţei în urma căreia şi-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale. „În realitate, sunt mai mult un profesor, o persoană care reflectează şi meditează asupra unor chestiuni spirituale.”, a declarat el, după demisie, potrivit agenţiei Reuters.

Cânta la pian, în tinereţe dorindu-şi chiar să devină muzician profesionist, şi avea o preferinţă pentru compozitorii Mozart şi Bach. „Sunt convins că muzica este într-adevăr limbajul universal al frumuseţii, care poate reuni toţi oamenii de bunăvoinţă de pe pământ”, declara el.

A semnat cu Geffen Records, casa de producţie muzicală ce îi are în portofoliu pe Guns n’Roses, Elton John, Snoop Dogg, John Lennon şi Aerosmith, şi a înregistrat un album cu muzică de Crăciun, „Alma Mater”, care a fost înregistrat în mare parte în celebrele studiouri Abbey Road din Londra.

Era un mare iubitor de animale şi îi plăceau foarte mult pisicile.

Papa Benedict al XVI-lea nu este singurul din istorie care a făcut acest gest. Papa Ponţian este primul Suveran Pontif care şi-a dat demisia, în 235, după doar cinci ani de slujire pe tronul de la Vatican.

Au mai renunţat la tronul de la Vatican Papa Benedict al IX-lea, în 1045, Papa Celestin al V-lea, în 1294, după doar cinci luni de pontificat şi după ce a emis un decret care permite papilor să renunţe la această „funcţie” şi Papa Grigore al XII-lea, în 1415.

Şi după abdicare a continuat să trăiască în interiorul Vaticanului şi să poarte veşmintele albe specifice papilor, ceea ce a dus la confuzia că ar fi „doi papi”, de unde şi titlul celui mai recent şi de succes film despre viaţa sa, intitulat chiar aşa: „The Two Popes” (2019), unde Benedict a fost interpretat de actorul Sir Anthony Hopkins, iar Papa Francisc de actorul Jonathan Pryce - ambii nominalizaţi la Oscar pentru aceste prestaţii.

Şi-a exprimat dorinţa de a nu fi papă cu mult timp înaintea alegerii sale, în 1997, la vârsta de 70 de ani, când i-a solicitat Papei Ioan Paul al II-lea permisiunea de a deveni arhivist al Arvivei Secrete de la Vatican şi bibliotecar al Bibliotecii din Vatican, dar a fost refuzat.

A murit la Mănăstirea Mater Ecclesiae din cadrul grădinilor Vaticanului, acolo unde a şi locuit după abdicare.

În primele sale comentarii publice de la moartea predecesorului său, Papa Francisc i-a adus un omagiu, numindu-l „un om nobil şi bun, care a fost un dar pentru Biserică şi pentru lume”.

În 2020, presa a relatat că Benedict ar fi ales să fie înmormântat în fostul mormânt al lui Ioan Paul al II-lea, în cripta Sfântului Petru. Trupul iubitului papă polonez a fost mutat în partea superioară a bazilicii atunci când a fost beatificat în 2011. El a fost confirmat ca sfânt în 2014.

Trupul său neînsufleţit va fi înmormântat în Grotele Vaticanului în care a fost depus şi Sfântul Petru, primul papă, precum şi predecesorul lui Benedict al XVI-lea, Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În mod tradiţional, atunci când un papă moare, este distrus şi „Inelul Pescarului” al acestuia - un inel turnat special pentru fiecare nou papă, care era folosit cândva pentru a sigila documente. Când Benedict a părăsit funcţia, faţa inelului său a fost gravată cu un „X” pentru a-l face inutilizabil.

Mai multe