A murit Papa Benedict al XVI-lea. De ce este un moment unic în istoria Vaticanului

Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani într-o mănăstire din Vatican, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat. Tragedia duce la un moment inedit și rar în istoria Vaticanului.

A murit Papa Benedict al XVI-lea
A murit Papa Benedict al XVI-lea

Fostul Papă Benedict, primul papă născut în Germania în 500 de ani, a murit. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 31 decembrie, de biroul de presă al Vaticanului. „Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican”, a anunțat Vaticanul, conform Adevărul.

Papa emerit Benedict al XVI-lea și-a petrecut ultimii nouă ani trăind liniștit în Vatican, dar avea o sănătate fragilă de ceva vreme.

Despre Benedict – al cărui nume de naștere a fost Joseph Ratzinger – se pot spune multe, însă probabil cel mai important lucru este acela că a fost primul papă care a demisionat de la Evul Mediu încoace. Momentul istoric s-a petrecut în 2013.

Moartea lui Papa Benedict al XVI-lea duce la o situație care nu s-a mai văzut din anul 1417

Papa Francisc și Papa Benedict. Foto - EPA/EFE
Papa Francisc și Papa Benedict. Foto - EPA/EFE

„Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scrie BBC.

Când Papa Grigore al XII-lea, ultimul papă care a demisionat înainte de Benedict al XVI-lea, a murit în 1417, evenimentul nu a interesat aproape pe nimeni, notează Reuters.

Grigore demisionase cu doi ani mai devreme, în 1415, și și-a petrecut restul zilelor aproape în anonimat, la sute de kilometri de Roma. A fost înmormântat discret în Recanati, un oraș din apropierea coastei nordice a Adriaticii. Situația va fi mult diferită după moartea lui Benedict, în vârstă de 95 de ani.

Ritualul complicat după moartea unui fost papă

Papa Benedict a murit la 95 de ani. FOTO EPA EFE
Papa Benedict a murit la 95 de ani. FOTO EPA EFE

În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica informații despre protocolul de înmormântare. Vaticanul are ceremoniale extraordinar de amănunțite pentru ceea ce se întâmplă după ce moare un papă în funcție, dar nu există ritualuri pentru un fost papă.

După moartea lui Benedict, Vaticanul va trebui să elaboreze, cel puțin parțial, noi ceremoniale.Acestea ar putea fi un model pentru alți papi care aleg să demisioneze în loc să domnească pe viață, inclusiv pentru Papa Francisc însuși într-o zi, spun surse de la Vaticanul.

Aceste reguli prevăd că înmormântarea unui papă ar trebui să aibă loc între patru și șase zile de la moartea sa, ca parte a unei perioade de nouă zile de doliu cunoscută sub numele de Novendiale.

Oficiali de la Vatican, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului au declarat că „scenariul” pentru decesul lui Benedict va depinde de două elemente cheie: Dacă Benedict însuși a lăsat vreo dispoziție și de deciziile care vor fi luate de Papa Francisc.

Momente importante din viața lui Papă Benedict al XVI-lea

Papa Benedict - Foto EPA EFE
Papa Benedict - Foto EPA EFE

A fost primul papă din aproape 600 de ani care a demisionat. Papa Benedict al XVI-lea i-a urmat lui Ioan Paul al II-lea ca Papă în 2005, dar a demisionat în 2013, invocând vârsta sa înaintată.

În calitate de cardinal Joseph Ratzinger, acesta a condus puternicul birou doctrinar din Vatican timp de aproape 25 de ani înainte de papalitate.

Un raport din 2022 a constatat că nu a reușit să acționeze în patru cazuri de abuz asupra copiilor în calitate de arhiepiscop de München. Și-a recunoscut erorile, dar a negat faptele greșite, scrie Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
biserica casin foto Iulia Marian jpg
image
image
image
image
image
image
mircea cel batran facebook   Copy jpg
1 cada de baie jpg jpeg
FotoJet (32) jpg
4 maria macsim nicoara jpg jpeg
FotoJet (30) jpg
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net