Arhiepiscopul Desmond Tutu, simbol al luptei împotriva apartheidului, a murit!

26 decembrie 2021 9:58   Internațional

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureatul Premiului Nobel pentru Pace care a contribuit la stoparea apartheidului în Africa de Sud, a murit la vârsta de 90 de ani. Președintele Cyril Ramaphosa a spus că moartea lui a marcat «un alt capitol al doliu pentru că națiunea noastră își ia adio de la o generație de sud-africani remarcabili».

Arhiepiscopul Desmund Tutu a ajutat la „o Africă de Sud eliberată”, a adăugat Ramaphosa.

Tutu a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale țării.

Contemporan al celebrului anti-apartheid Nelson Mandela, el a fost unul dintre forțele motrice din spatele mișcării de a pune capăt politicii de segregare rasială și discriminare impusă de guvernul minorității albe împotriva majorității negre din Africa de Sud din 1948 până în 1991.

Desomd Tutu a fost distins cu Premiul Nobel în 1984 pentru rolul său în lupta pentru abolirea sistemului de apartheid.

Moartea lui Desmond Tutu survine la doar câteva săptămâni după cea a ultimului președinte din epoca apartheidului din Africa de Sud, FW de Clerk, care a murit la vârsta de 85 de ani.

Desmond Tutu, recunoscut în întreaga lume ca lider în lupta pentru drepturile omului

Președintele Ramaphosa a spus că Tutu a fost «un lider spiritual emblematic, activist anti-apartheid și militant global pentru drepturile omului».

El l-a descris drept «un patriot fără egal; un conducător de principii și pragmatism care a dat sens înțelegerii biblice drept o credință care, fără fapte, este moartă».

«Om cu un intelect extraordinar, integritate și invincibilitate, care a luptat împotriva forțelor apartheidului. El a fost, de asemenea, tandru și vulnerabil în compasiunea lui pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea și violența sub apartheid și oamenii asupriți și asupriți din întreaga lume», a spus președintele Ramaphosa, citat de BBC

Munca lui Tutu pentru drepturile civile și pentru drepturile omului a dus la onoruri proeminente din întreaga lume. Fostul președinte american Barack Obama i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății în 2009. În 2012, Desmond Tutu a primit un grant de 1 milion de dolari de la undația Mo Ibrahim pentru «angajamentul său de-a lungul vieții de a spune adevărul». În anul următor, a primit Premiul Templeton pentru «lucrarea sa de-a lungul vieții în promovarea principiilor spirituale precum iubirea și iertarea, care au ajutat la eliberarea oamenilor din întreaga lum»”.

Mai multe