Brexit începe oficial pe 29 martie! Ieșirea Marii Britanii din UE va dura doi ani

20 martie 2017 14:33   Internațional
Ultima actualizare:

A început numărătoarea inversă! Consiliul European a fost informat ca premierul Theresa May va declanșa ieșirea Marii Britanii din UE pe 29 martie. Reprezentatul Permanent al Marii Britanii, Tim Barrow, l-a informat, luni (20 martie), pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul britanic va invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Astfel, Theresa May declanșează procesul formal de ieșire a țării din Uniunea Europeană. Notificarea vine sub forma unei scrisori, iar procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană se va încheia peste doi ani, în martie 2019. Practic, ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea loc abia peste doi ani, atunci când România va deține președinția prin rotație a Consiliului European. 

Președintele Consiliului European va trebui să distrubie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celelalte 27 de țări ale UE. De asemenea, cei 27 de lideri ai guvernelor naționale ar urma să se reunească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale cu privire la negocierea Brexit-ului. 

Summitul ar urma să aibă loc în prima jumătate a lunii mai, la Bruxelles, potrivit stirileprotv.ro.

Mai multe