De la Apocalipsă la expunerea statuii lui Lenin în Disneyland. Farse celebre din lume de 1 Aprilie
Ziua internaţională a păcălelilor este marcată în fiecare an la 1 aprilie. Cunoscută şi ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), aceasta este ziua în care fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el, coleg, prieten, vecin, sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Acest obicei al farselor, vechi de secole, ar fi, potrivit presupunerilor şi teoriilor istoricilor, o împletire de tradiţii populare locale specifice fiecărei ţări, legende străvechi şi ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior, a primăverii.
„Ziua Nebunilor”
Unele teorii au la bază introducerea calendarelor Iulian şi Gregorian. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară, însă, noile calendare stabileau data de 1 ianuarie ca primă zi a anului. Cei care uitau de schimbare sau respectau vechiul calendar din alte motive au devenit victime ale glumelor sau farselor, fiind etichetaţi drept nebuni, de unde şi denumirea de "Ziua nebunilor", conform www.timeanddate.com şi www.euronews.com.
Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului Gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ''păcăliţii de aprilie''. O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de creştini de Paşte, se muta pe 1 ianuarie.
Sărbătoarea Paştelui, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ''păcăliţii de aprilie'' au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, conform www.dictionary.com.
Prima referinţă certă provine de la un poem comic flamand din 1561, aparţinând lui Eduard de Dene, în care un nobil îşi trimitea slujitorul după comisioane fără rost. Iar la sfârşitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.
Ziua păcălelilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. Aici farsele ''Fool's Day'' - se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ''April Fool''. În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ''Poisson d'Avril'' (''peşte de aprilie''), arată https://www.history.com/.
Farse celebre
În era tehnologiei, se investeşte efort pentru crearea de farse elaborate de Ziua păcălelilor. Astfel, în fiecare an, de 1 aprilie, ziarele, posturile de radio, TV, site-urile web, companiile care administrează motoare de căutare sau platformele de social media lansează anunţuri absurde, informaţii false, uneori scandaloase, care păcălesc audienţa.
De-a lungul timpului, o serie de farsele celebre au amuzat publicul.
Spre exemplu, la 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a publicat un comunicat care anunţa că a doua zi va fi sfârşitul lumii, informaţia a fost preluată şi difuzata de un post de radio, care a precizat că apocalipsa va veni la 1 aprilie, la ora 15 fix.
În 1957, BBC raporta că fermierii elveţieni se confruntă cu o recoltă record de spaghete şi a arătat imagini cu oameni care recoltează tăiţei din copaci.
În 1995, ziarul "Irish Times" a anunţat că Disneyland negociază cu guvernul rus privind achiziţionare trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu tot cu mausoleu, în parcul de distracţii din Paris.
În 1998, Burger King anunţa printr-o reclamă, publicată în USA Today, că a introdus în meniurile sale Whopper-ul pentru stângaci.
Noul burger avea aceleaşi ingrediente, dar toate condimentele erau rotite cu 180 de grade, în beneficiul clienţilor stângaci.
În 2009, Oficiul elveţian de turism a lansat un videoclip care dezvăluia că munţii lor sunt atât de curaţi datorită muncii neîntrerupte a gunoierilor montani care spălau până şi pietrele murdărite de păsări.
În 2022, compania Twitter a postat un mesaj pe contul său oficial, spunând că lucrează la un buton de editare. Întrebată dacă tweetul a fost o glumă, compania a spus: "Nu putem confirma sau infirma, dar este posibil să ne edităm declaraţia mai târziu", conform https://www.reuters.com/.
Compania Google care timp de două decenii a pus la cale o serie de farse de Ziua păcălelilor, şi-a suspendat glumele de 1 aprilie, în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, conform https://nypost.com/.
Oriunde este marcată în lume, de la tradiţiile locale precum aruncatul cu făină, în unele ţări (India, Nepal), până la farsele din media, Ziua păcălelilor aduce oamenilor zâmbetul pe buze.