Atenție la una dintre cele mai vechi țepe date pe Litoral de comercianți
Sezonul estival a început așa că valurile de turiști sunt gata să sară în valurile mării, în număr cât mai mare.
Îi așteaptă cu mare drag, ca în fiecare an, comercianții de pe Litoral, nerăbdători să scoată profit și în acest sezon.
Din păcate, nu toți comercianții sunt de bună credință, unii dintre ei practicând una dintre cele mai vechi escrocherii. Este vorba despre o păcăleală măruntă, dar eficientă.
Șprot vândut la preț de hamsii
Când spui hamsii, te gândești la o bere rece savurată la plajă, cu o farfurie umplută cu vârf cu delicioșii peștișori prajiți și sărați.
Doar că, farfuriile sunt, în multe cazuri, pline cu altă specie de pește. Mai precis, șprot, un pește mult mai ieftin, vândut la preț de hamsii. Cum clienții nu fac diferența, unii comercianți oportuniști nu au stat pe gânduri.
Citește și: Ce salarii se oferă pe litoral? Cât câștigă un bucătar, un ospătar sau o cameristă
Șprotul, cunoscut și sub denumirea de țață, ciacia, ceacea, este un pește marin mic de 8-16 cm și este mai ieftin decât hamsia, scrie Antena 3.
În cele mai multe cazuri, un kilogram de șprot se vinde cu 12 lei, în timp ce aceeași cantitate de hamsii costă aproximativ 22 de lei.
Cum pot fi deosebite cele două specii?
Există câteva particularități care îi pot ajuta pe turiști să facă diferența între cele două specii, pentru a evita țepele.
Hamsiile au o gură mare, cu partea superioară mai proeminentă și cea inferioară îngustă. Corpul hamsiei este alungit, iar al șprotului este mai plat.
Citește și: Salvamarii sunt prezenți la datorie! Sfaturi pentru o vacanță fără incidente
Gustul celor două specii, de asemenea, diferă, întrucât hamsiile au un conținut mai ridicat de grăsimi.
Anul acesta, prețul unei porții de 200 de grame de hamsii, este cuprins, pe litoralul românesc, între 20 și 40 de lei, în funcție de localul de unde este achiziționată mâncarea.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!