Descoperire arheologică extrem de rară. O monedă veche de 700 de ani, pe care apar Iisus și un rege medieval, găsită la doar 300 de kilometri de București
Arheologii din Bulgaria au descoperit, recent, o monedă foarte rară, de argint, veche de cel puțin 700 de ani, mai exact din Evul Mediu. Pe o parte îl înfățișează pe Iisus și pe cealaltă un celebru rege sârb al acelor vremuri.
Jurnaliștii de la Live Science scriu că moneda a fost găsită în satul Rusokastro din Bulgaria, aflat la doar 318 kilometri față de București.
Pe fața ei apare Stefan Uros II Milutin, un rege sârb care și-a extins mult regatul în decursul vieții, alături de Sfântul Ștefan, anunță Muzeul din Burgas, al cărui arheologi au descoperit moneda.
Pe cealaltă față apare Iisus, așezat. Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. A trăit, evident, în secolul I după Hristos și a fost condamnat la moarte pentru credința sa.
Acest timp de monedă, foarte valoroasă și rară, a fost descoperit pentru prima dată în cadrul sitului arheologic din Rusokastro.
Atunci când a fost pusă în circulație, satul de acum Rusokastro era un oraș-fortăreță și descoperirea arată că moneda a avut o răspândire mai mare decât se credea inițial. Stefan Uros II Milutin a domnit între 1282 și 1321, extinzând regatul Serbiei în Europa de Sud-Est.
Stefan Uros II Milutin, un personaj controversat din istoria Serbiei
Stefan Uros II Milutin este un fost rege sârb controversat. El a fost căsătorit de cinci ori, iar una dintre soții a fost o prințesă bulgară.
Milutin, cunoscut și ca Sfântul Rege Milutin, a fost canonizat ulterior drept sfânt, iar moaștele sale sunt păstrate în Biserica Sfânta Nedelya din Sofia. Modelul este inspirat de monedele venețiene ale acelor timpuri.
„Legat de apariția lui Isus, moneda aceasta copiază complet felul în care Isus apare așezat pe monedele venețiene", a explicat Julian Baker de la Muzeul de artă și Arheologie din Oxford, pentru sursa menționată mai sus.
Monedele din Veneția erau considerate printre cele mai stabile în Evul Mediu, datorită greutății de argint constante.
Monedele din vremea Regelui Milutin au început să-l prezinte pe Iisus așezat la finalul secoului 12 și copiau o imagine similară folosite pe monedele puse în circulație de Imperiul Bizantin.
Moneda găsită de arheologii bulgari nu este neobișnuită, potrivit lui Julian Baker. „Este o monedă obișnuită produsă de regatul sârb medieval într-o perioadă în care puteau lansa monede în cantități mari datorită minelor de argint de pe teritoriul lor", explică Baker.
„Asemenea monede sunt găsite des în sudul Balcanilor, în țări precum Serbia și Grecia. O astfel de monedă găsită în Bulgaria este puțin neobișnuit, însă complet de înțeles".
Iisus apărea des pe monedele medievale, iar uneori scaunul pe care era așezat este interpretat drept un tron.