Ea a fost cea mai bătrână femeie din lume. Cum a reușit să trăiască 128 de ani: „Lumea m-a obosit!”

29 septembrie 2023 20:34   Internațional

Cea mai bătrână femeie din lume se numea Johanna Mazibuko și s-a stins din viață cu doar câteva luni înainte de a împlini vârsta de 129 de ani. Documentele atestă că s-a născut pe data de 11 mai 1894 și a crescut într-o fermă. 

Johanna Mazubiko nu știa să citească și să scrie și niciodată nu a mers la școală, după cum susține rudele ei. Potrivit informațiilor prezentate de Daily Mail, nora acesteia susține că un AVC ar fi fost cauza decesului ei. 

„Am crescut în mod sănătos, mâncând mai mult lapte proaspăt și spanac sălbatic” 

La momentul împlinirii vârstei de 128 de ani, femeia mărturisea că nu-și mai aducea aminte prea bine episoade din copilăria sa, ci doar un moment în care se infestase cu lăcuste. 

Pe vremea ei consuma alimente sănătoase, majoritatea fiind lapte proaspăt și spanac sălbatic. Deși începuse să consume „mâncare modernă”, declara că îi ducea dorul celei din copilărie. 

„Sunt uimită de ce sunt încă aici după atât de mulți ani. De ce sunt încă aici? Oamenii din jurul meu au murit. Când voi muri? Ce rost are să trăiești? Lumea m-a obosit pentru că doar stau aici fără să fac nimic. Am trăit bine la fermă. Nu erau probleme atunci. Nu-mi amintesc bine copilăria, dar îmi amintesc o infestare cu lăcuste. Am crescut în mod sănătos, mâncând mai mult lapte proaspăt și spanac sălbatic. Acum mănânc mâncare modernă. Sunt obișnuită cu asta, dar mi-e dor de mâncarea cu care am crescut”, spunea Johhana Mazibuko. 

Johanna Mazibuko a provenit dintr-o familie în care erau 12 copii. Dintre toți frații ei, doar trei mai erau în viață, mărturisea femeia. 

A fost căsătorită cu un bărbat care-și pierduse soția, dar nici acel eveniment nu și-l amintește cu claritate, semne că memoria îi juca deja feste. Împreună au devenit părinții a peste 12 copii, având peste 50 de nepoți și strănepoți. 

Mai multe