Fondatorul WikiLeaks scapă de ancheta pentru viol

19 mai 2017 15:33   Internațional
Ultima actualizare:

Procurorii suedezi au renunțat la ancheta pentru viol care îl viza pe Julian Assange (45 de ani). A durat șapte ani, dar procurorul-șef Marriane Ny a decis vineri (19 mai) să pună capăt anchetei preliminare privind suspiciunile de viol, a anunțat Parchetul suedez într-un comunicat.

Julian Assange  se află din 2012 în Ambasada Ecuadorului din Londra. El s-a refugiat acolo pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol, acuzații pe care le-a respins. O suedeză de 30 de ani este cea care a formulat o plângere penală împotriva acestuia, acuzându-l că a violat-o.

Totodată, Julian Assange a refuzat de la bun început să meargă la Stockholm, pe motiv că ar puta fi extrădat în Statele Unite ale Americii și condamnat la închisoare, deoarece a publicat pe WikiLeaks sute demii de documente secrete despre războaiele din Agfganistan și Irak. După ce a aflat vestea, Julian Assange a publicat o fotografie cu el zâmbit.

Avocatul său, Per Samuelson, a declarat că decizia procurorului este „o victorie totală” pentru clientul lui, potrivit BBC.  Motivul anulării anchetei preliminare este acela că, în Suedia, o anchetă trebuie sădureze cât mai puțin, iar Ambasada Ecuadorului nu vrea să colaboreze cu Suedia și să-l aducă pe Assange la Stockholm. În consecință, ancheta a fost închisă, însă cazul „expiră” în 2020, deci dacă acuzatul s-ar prezenta în Suedia până atunci, investigația ar fi reluată. 

Mai multe