FOTO O fântână din Viena, declarată cea mai urâtă din lume chiar de austrieci. „Ce oroare!”

10 noiembrie 2023 7:08   Internațional

O fântână din capitala Austriei a atras critici acerbe pentru cât de urâtă este, dar și pentru costurile excesive. A fost comandată de guvernul de stânga al orașului condus de primarul social-democrat Michael Ludwig și inaugurată împreună cu președintele Alexander Van der Bellen pe 24 octombrie. A costat 1,9 milioane de dolari, scrie Barron.

33 de sculpturi umane sinistre

Fântâna total neobișnuită este înconjurată de 33 de sculpturi reprezentând bărbați, femei și copii. A fost creată de un grup de artiști vienez și au avut ca temă „responsabilitatea comună pentru apă” ca resursă prețioasă.

În mod surprinzător, oficialii au lăudat creația spunând că este „extraordinară, inspirată de realitate” și că transmite un „sentiment al comunității”.

Social democrații din Viena au fost acuzați de adversarii politici că au deteriorat aspectul capitalei austriece. Presa a catalogat creația drept un „un păcat arhitectural”.

Furie pe rețelele sociale

Aspectul fântânii, costurile acesteia și cuvintele frumoase au declanșat o furie uriașă pe rețelele sociale.

Doar atât s-a putut pentru 1,8 milioane de euro luaţi de la contribuabili” este o postare pe X, (Twitter), a unui cont numit Culture Critic, care a criticat designul fântânii și costurile uriașe pentru contribuabili. A fost vizualizată până în prezent de peste 7,6 milioane de ori, Austria având o populație de aproape 9 milioane de locuitori. 

Mii de alți internauți au catalogat așa numita operă de artă drept „cea mai urâtă fântână” pe care au văzut-o vreodată.

„O ruşine!”, „Ce oroare!'', „E o glumă?'' au reacționat internauţii austrieci după ce au văzut monumentul și astfel de mesaje sunt mii. 

Contactaţi de AFP, nici municipalitatea din Viena și nici cei patru autori ai sculpturilor, care formează colectivul Gelitin, cunoscut pentru creaţiile sale provocatoare, au evitat să comenteze avalnașa de critici. 

În 1873, în Viena a fost înființat sub Imperiul Austro-Ungar un sistem modern de apă renumit pentru apa sa curată care curge din pâraiele din pădurile verzi ale Alpilor. Sistemul a fost gândit pentru a furniza populației apă curată pentru a-i feri de boli, precum holera.

Mai multe