„Liberland", cea mai ciudată țară din Europa. Are monedă, imn, steag, ambasadă în 50 de state, dar niciun locuitor

18 martie 2024 8:41   Internațional
Ultima actualizare:

În Europa, chiar pe malul Dunării, se află un stat despre a cărui existență multă lume nu știe. Are steag, o monedă proprie și chiar și imn. Se declară un stat independent și are reprezentanță în 50 de state, dar în mod bizar, Liberland nu este recunoscută ca țară de niciun alt stat. O altă ciudățenie este numărul de locuitori. Zero. Cu toate acestea statul Liberland are un preşedinte autoproclamat.

Unde se găsește statul Liberland

Pe bătrânul continent există mai multe teritorii mici și chiar foarte mici care sunt recunoscute la nivel internaţional ca state, spre exemplu Monaco sau San Marino sau teritorii precum Gibraltar sau Insulele Feroe. Acestea, deşi funcţionează ca nişte state independente, în fapt sunt controlate şi dirijate de alte state.

În cazul Gornja Siga supranumit "Liberland", situația este diferită. Teritoriul situat pe malurile Dunării, între Croaţia şi Serbia nu este recunoscut internațional, nu are locuitori, în schimb are președinte, monedă proprie, steag și imn.

Drapelul este format dintr-un fundal galben (simbolizând libertarianismul, piețele libere), cu o dungă neagră care trece orizontal prin centru (simbolizând guvernul minim, anarhismul/rebeliunea) și stema din centru.

Liberland, "terra nullius" (pământul nimănui)

Gornja Siga sau Liberland are aproximativ 7 kilometri pătraţi. Nici sârbii, nici croații nu au pretins că acest teritoriu le aparține după Războiul Iugoslav. Nici Ungaria, un alt vecin al acestui teritoriu, nu l-a revendicat.

Gornja Siga a generat chiar o dispută internațională în 1947 din cauza poziției sale de-a lungul vechiului curs al Dunarii. Dar începând cu anii 1990 acest fost teritoriu iugoslav este situat în afara oricărui stat.

O situație ce a stârnit controverse, deoarece Serbia consideră că bazinul larg al fluviului este granița internațională cu Croația, în timp ce autoritățile din Croația susțin că este granița municipalităților cadastrale situate pe Dunăre.

Situația a devenit și mai controversată în 2015, când politicianul, Vit Jedlicka, membru al partidului liberal ceh Cetățeni Liberi s-a autoproclamat preşedinte al acestui ţinut şi l-a denumit "Liberland".

A decis să păstreze acest teritoriu pentru a fonda „o țară diferită”, unde „toate libertățile sunt trăite și în afara razei de acțiune a forțelor politice”.

De când criptomonedele au prins având, Gornja Siga a devenit un adevărat paradis fiscal pentru cei care investesc în domeniu.

Gornja Siga are toate atributele unui stat modern: are propriul steag, imn, monedă oficială, ambasade în 50 de ţări, dar nimeni nu locuieşte între "graniţe".

Chiar dacă nimeni nu recunoaşte "Liberland", zonă este cunoscută la nivel internaţional.

Egiptul, de exemplu, a avertizat cetățenii săi că Liberland este „o înșelătorie pentru cei care își caută un loc de muncă în străinătate”, în timp ce Croația și Serbia, țările limitrofe, consideră că este „o glumă inofensivă care nu trebuie luată în serios”.

Polonia a trimis chiar o comisie pentru a analiza situaţia din Liberland, dar concluzia a fost că nu îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi stat.

Mai multe