Tabloul cu Mona Lisa, celebra operă de artă a lui Da Vinci, mânjită cu o prăjitură

30 mai 2022 11:47   Internațional
Ultima actualizare:

Un vizitator îndrăzneț a recurs la un gest necugetat, după ce a aruncat cu o tartă cu frișcă în   tabloul cu Mona Lisa, faimoasa operă de artă a lui Leonardo da Vinci, .

Celebra lucrare Mona Lisa, pictată de Leonardo da Vinci în urmă cu peste 500 de ani, a fost vandalizată de un bărbat necunoscut, care a aruncat cu o prăjitură cu frișcă fix în  neprețuita operă de artă. 

Citește și FOTO Desenul secret din spatele Mona Lisei. A durat jumătate de mileniu ca să fie descoperit

Potrivit martorilor care au asistat oripilați la această întâmplare, cel care a recurs la un asemenea gest este un bărbat deghizat în femeie, ce purta o perucă și se afla într-un cărucior destinat persoanelor cu handicap. Individul s-ar fi ridicat brusc în picioare și a aruncat cu o prăjitură în tabloul ,,Gioconda". 

Din fericire, lucrarea creată între 1503 și 1519 de către Leonardo da Vinci nu a fost afectată, deoarece era protejată de un geam din sticlă securizată, ce a fost mânjit de resturile prăjiturii cu frișcă. 

Persoana a fost imobilizată imediat de către autorități și escortată din clădire, în timp ce vizitatorii continuau să facă poze. 

Citește și Codurile lui Da Vinci: Mesaje ascunse în faimoasa pictură „Cina cea de taină“. Iuda a vărsat sarea

Incidentul nu a escaladat, spre mirarea vizitatorilor care se aflau la acea vreme în cea mai inaccesibilă sală a muzeului. După cum se vede în unele dintre videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare, personalul responsabil cu paza în muzeul Luvru s-a grăbit să-l scoată pe atacator din clădire și să curețe geamul.

Opera de artă Mona Lisa, victima mai multor acte de distrugere, de-a lungul timpului

De-a lungul istoriei au existat numeroase tentative asupra celebrei opere de artă Mona Lisa. Tabloul a fost furat cu peste un secol în urmă, în 1911, și a dispărut timp de aproape trei ani.

În anii 1950, un bărbat a aruncat cu acid sulfuric în lucrarea lui Da Vinci, gest care a deteriorat pictura. Actele de vandalism au continuat și în anii următorii, când un student bolivian a lovit-o cu o piatră, sau când un turist rus a aruncat o ceașcă de ceai în tablou, în vara lui 2009.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe