Mormântul secret găsit într-unul dintre cele mai celebre locuri din lume. Adăpostește schelete umane vechi de 2.000 de ani

15 octombrie 2024 6:18   Internațional
Ultima actualizare:

În orașului antic Petra (din Iordania), renumit pentru arhitectura sa sculptată în stânci de gresie roz, o descoperire arheologică remarcabilă a captat atenția lumii. Sub monumentul cunoscut sub numele de Khaznah, sau Trezoreria, arheologii au descoperit un mormânt vechi care adăpostește cel puțin 12 schelete umane și artefacte estimate a avea o vechime de 2.000 de ani, scriu cei de la CNN.

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Pearce Paul Creasman, directorul executiv al Centrului American de Cercetare, a realizat această descoperire în urma unor speculații îndelungate. Anterior, în 2003, au fost descoperite două morminte sub partea stângă a Trezoreriei, iar acum, cu ajutorul tehnologiei de radar de penetrare a solului, echipa a confirmat existența altor camere secrete sub monument.

Dr. Creasman a contactat gazda emisiunii „Expedition Unknown” de la Discovery Channel, Josh Gates, pentru a-i împărtăși veștile despre descoperire. În luna august, echipa a început excavările și a fost întâmpinată de o surpriză neprevăzută: mormântul era plin cu rămășițe umane intacte și artefacte funerare, printre care obiecte din bronz, fier și ceramică.

„Aceasta este o descoperire extrem de rară"

Aceasta este o descoperire extrem de rară – în cele două secole în care Petra a fost investigată de arheologi, nimic de genul acesta nu a mai fost găsit”, a declarat Gates. Aceste rămășițe oferă o perspectivă unică asupra vieților nabateenilor, un popor nomad arab care a prosperat în regiune din secolul IV î.Hr. până în 106 d.Hr. Mormântul descoperit este considerat a fi cea mai mare colecție de rămășițe umane găsite într-un singur loc din Petra.

Artefactele găsite în mormânt includ un vas de ceramică asemănător cu celebrul Sfânt Graal. „A fost într-adevăr un moment minunat în care istoria a imitat arta”, a comentat Gates. Descoperirile sunt extrem de bine conservate, dar rămășițele umane, deși intacte, prezintă o formă mai delicată, probabil din cauza umidității și inundațiilor sezoniere din zonă.

Importanța arheologică a Trezoreriei

Trezoreria, un monument emblematic care atrage sute de mii de turiști anual, a fost inclusă în mai multe filme, cel mai proeminent fiind „Indiana Jones și Ultima Cruciadă”. De-a lungul anilor, s-au purtat dezbateri cu privire la scopul său real, iar cea mai populară teorie sugerează că ar fi fost folosită ca mausoleu.

Dr. Creasman și echipa sa speră ca studiile viitoare asupra scheletelor să ofere noi informații despre înmormântările nabateene, în special în ceea ce privește egalitatea socială în societatea nabateană. Practicile de înmormântare din această civilizație au fost adesea descrise ca fiind mai egalitare, iar mormintele recent descoperite ar putea ajuta la clarificarea acestei perspective.

Cercetătorii intenționează să folosească tehnici avansate, inclusiv analize ADN și studii ale dietelor, pentru a descoperi mai multe despre acești indivizi și despre viața lor. Dr. Creasman a afirmat că „rămășițele umane pot fi un instrument valoros” în înțelegerea istoriei și culturii nabateene.

Mai multe