O țară din Balcani, izolată timp de 50 de ani de restul Europei, a devenit un adevărat paradis turistic

11 iunie 2024 8:49   Internațional

Nu doar peisajele deosebite au făcut ca această mică țară să intre într-un top al preferințelor turiștilor din Europa și nu numai, ci și prețurile foarte atractive. Izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este azi una dintre destinațiile de vacanță care a câștigat multă popularitate în ultima perioadă.

Cifrele sunt impresionante

Albania este azi una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani. Popularitatea de care se bucură în ultima vreme este un efect al promovării în forță a frumuseții naturale a Albaniei care, până acum, era prea puțin cunoscută.

Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022, în timp ce aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, adică cu 35% mai mult, ceea ce confirmă faptul că ultimul an a fost foarte bun pentru acest sector.

Banca Centrală a Albaniei estimează că turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022, în timp ce banii cheltuiți de cetățenii albanezi pentru călătoriile în străinătate sunt estimați la 2,3 miliarde de euro, adică cu 32% mai mult față de până în 2022.

2024, un an care se anunță și mai bun

Primele cifre pentru 2024 arată că această creștere a numărului de sosiri din străinătate continuă, ceea ce demonstrează că turismul a intrat într-o perioadă de dezvoltare care este de așteptat să continue.

Capitala Albaniei, Tirana, are o viață de noapte intensă. Cu aproximativ 300 de mile de ţărm, cu plaje minunate cu nisip alb ca în Maldive, castele, munți și lacuri, țara prezintă şi un interes cultural, cu mai multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care, situl orașului istoric Butrint.

Este relevant faptul că anul trecut, în primul trimestru, aeroportul din Tirana a avut 92 de zboruri pe zi, iar anul acesta au ajuns la 147.

Mai multe