Papa Francisc condamnă violența împotriva femeilor în discursul de Anul Nou

1 ianuarie 2022 13:27   Internațional

Papa Francisc a susținut în cursul zilei de sâmbătă tradiționalul discurs de Anul Nou. Suveranul pontif a vorbit despre violența domestică și a condamnat comportamentul agresiv îndreptat asupra femeilor. 

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a oficiat liturghia de Anul Nou în Bazilica Sfântul Petru în ziua în care Biserica Catolică marchează atât solemnitatea Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, cât şi Ziua Mondială a Păcii, o sărbătoare pe care Vaticanul a instituit-o în anul 1967.

La începutul liturghiei de sâmbătă, liderul de la Vatican a străbătut întreaga lungime a culoarului central al Bazilicii Sfântul Petru, spre deosebire de seara de vineri, când a pătruns în biserică printr-o intrare laterală din proximitatea altarului şi a privit slujba dintr-o zonă retrasă. 

Suveranul pontif şi-a construit predica de Anul Nou în jurul temelor asociate femeilor şi maternităţii, spunând că femeile sunt cele care "ţin împreună firele vieţii" şi a făcut din această cuvântare unul dintre cele mai puternice apeluri ale sale prin care a cerut stoparea violenţelor comise asupra lor, informează Adevărul. 

"Întrucât mamele sunt cele care dăruiesc viaţă şi femeile păstrează lumea funcţională, ar trebui să depunem cu toţii eforturi mai mari pentru a promova mamele şi pentru a le proteja pe femei", a declarat papa Francisc.

"Cât de multă violenţă este îndreptată împotriva femeilor! Ajunge! A răni o femeie înseamnă a-l insulta pe Dumnezeu, care de la o femeie a preluat umanitatea noastră - nu de la un arhanghel, nu în mod direct, ci de la o femeie", a adăugat Papa Francisc în cuvântarea sa. 

Papa Francisc a condamnat în numeroase rânduri violența asupra femeilor 

Papa Francisc a vorbit, în repetate rânduri despre violența împotriva femeilor și a condamnat-o public de multe ori.

Actele de violență s-au intensificat în mai multe ţări după ce perioadele de lockdown au făcut ca unele dintre femei să rămână captive alături de agresorii lor, fără o alternativă care să le ofere o cale de scăpare. 

Mai multe