Pune acest loc pe lista destinațiilor de vizitat în 2025: Butrint, orașul antic grecesc din altă țară

14 ianuarie 2025 12:44   Internațional
Ultima actualizare:

Butrint, un oraș vechi de 2500 de ani, se află pe o peninsulă înconjurată de apele unei lagune. Are o istorie îndelungată, iar vizitarea lui este o experință aparte. Este un oraș antic grecesc cu o atmosferă specială creată de o combinație rară de arheologie și natură în Mediterana, spun specialiștii UNESCO. Nu îl găsiți în Grecia, ci pe meleagurile albaneze.

Butrint – oraș antic grecesc pe pământ albanez

Albania devine cu fiecare an o destinație turistică tot mai populară. Până acum câțiva ani, erau foarte puțini străini care știau că Albania are 225 de mile (circa 360 de kilometri) de coastă superbă pe Marea Adriatică și Marea Ionică, chiar la nord de Grecia și în fața Italiei.

Butrint este una din bijuteriile de pe meleagurile albaneze.

„Un microcosmos al istoriei Mediteranei” – așa au descris reprezentanții UNESCO situl arheologic Butrint, aflat pe o peninsulă înconjurată de apele unei lagune, în apropiere orașul-port Sarandë, de pe coasta Mării Ionice.

Situat în apropiere de granița cu Grecia, Butrint a fost primul sit excavat de italieni în anii 1920. Cu acea ocazie s-a descoperit un amfiteatru și ziduri construite de greci. Ulterior, arheologii au descoperit bazilici paleocreștine, un baptisteriu și opt băi.

În Antichitate, grecii au construit aici o acropolă, un teatru, o piață publică și un sanctuar dedicat lui Asclepius, zeul medicinei.

Cetatea a fost ocupată apoi de romani, care au adăugat un apeduct, băi publice și un forum.

Au urmat bizantinii, venețienii și otomanii (în frunte cu Ali Pașa). Butrint păstrează vestigii reprezentative din toate aceste epoci și a fost inclus pe lista Patrimoniul Mondial în anul 1992.

Un loc de neratat

Albania este încă liniștită. Vara, plajele din Ksamil pot fi pline de șezlonguri, turiști și familii locale aflate în vacanță.  

La doar cinci kilometri mai la sud de aceste plaje există excepționalul oraș Butrint.

Partea principală a sitului arheologic Butrint, unde se află majoritatea ruinelor, se află în vârful unei peninsule de deal împădurită pe canalul care leagă Lacul Butrint de Marea Ionică.

Priveliștile de oriunde de pe deal sunt uluitoare.

Situl arheologic din Butrint este imens, așa că vă sugerăm să vă faceți timp pentru vizitare.

Alocați cel puțin trei ore pentru a vedea cele mai importante monumente și să vă bucurați cum se cuvine de priveliști și să verificați obiectivele turistice mai mici, care includ vile romane, porți antice grecești și turnuri venețiene.

De asemenea, sunt foarte multe locuri amenajate special unde poți servi un picnic, așa că vino pregătit să iei masa într-un peisaj absolut încântător.

Situl este deschis zilnic între orele 9:00 și 19:00 (muzeul are un program mai restrâns). Restul parcului național, în afara sitului arheologic, poate fi explorat liber.

Castelul lui Ali Pașa

Aproape de intrarea în situl arheologic, feribotul cu frânghii este o caracteristică unică - o platformă de lemn care transportă oameni și mașini de cealaltă parte a canalului Vivari.

Acolo se află un castel venețian mai mic, precum și urmele mai puțin vizitate ale unei suburbii romane numită Câmpia Vrina.

Mai la vest de situl arheologic principal, pe o mică insulă la gura canalului, se află unul dintre multele castele impunătoare pe care domnitorul otoman Ali Pașa din secolul al XVIII-lea le-a construit în regiune.

Este ușor să ajungeți la Butrint din insula grecească Corfu. În doar două ore cu feribotul sau 50 de minute cu hidrofoilul ajungeți în orașul Sarandë, de unde autobuzele vă duc la Butrint la fiecare oră și în mai puțin de 30 de minute.

Mai multe