Revoluție în Kazahstan. Președintele Tokaev: ”Ordinea constituțională, restabilită”
Preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a declarat, vineri dimineaţa (7 ianuarie), că „ordinea constituţională” fost restabilită în mare parte în Kazahstan. Anunțul vine după ce accesul în Nur-Sultan a fost blocat pe durata nopții, iar protestatorii au fost goniți din Almatî.
Kassim-Jomart Tokaev a dat vina, în declarația de vineri, pe grupările de „terorişti„ străini care ar fi pus la cale întreaga revolt. Nu a oferit însă nicio dovadă în acest sens, conform adevarul.ro.
Dosar deschis pentru ”acțiuni teroriste”
Ministrul de interne a declarat și el că 26 de „criminali înarmaţi” au fost „lichidaţi” şi peste 3.000 de oameni au fost arestaţi. A mai spus că 18 poliţişti şi ofiţeri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor. Anterior, procuratura a anunțat că a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați între 8 ani și pedeapsa pe viață.
Autoritățile din Kazahstan au blocat accesul, joi, 6 ianuarie, în capitala administrativă, Nur-sultan, iar între orele 23:00 și 7:00 nu a avut voie să iasă și să intre nimeni. Tot joi seara, forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî, capitala economică a Kazahstanului. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș.
Lukașenko acuză o intervenție străină în Kazahstan
2.500 de militari ai forțelor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, formată din Rusia și alte cinci state din zonă, au fost trimiși în Kazahstan.
Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că țara din Asia Centrală nu va fi predată NATO, cum s-a întâmplat cu Ucraina și că el crede că revoltele au fost planificate din exterior. "Intervenţie din exterior, firesc. În ceea ce priveşte coordonarea", a spus şeful statului belarus.
SUA le cere rușilor să evite preluarea puterii
Statele Unite au cerut trupelor OTSC să evite violențele și să nu încerce să preia puterea în Kazahstan.
„Statele Unite şi, sincer, întreaga lume monitorizează orice posibile încălcări ale drepturilor omului. Şi monitorizăm, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a cerut omologului său kazah, Mukhtar Tileuberdi, o soluţionare paşnică a crizei cauzate de revoltele fără precedent izbucnite în Kazahstan. Într-o convorbire telefonică, „secretarul de stat a reiterat sprijinul deplin al Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale şi mass-media libere şi a susţinut o soluţie paşnică, care să respecte drepturile la criză”.