Revoluție în Kazahstan. Poliția anunță „eliminarea” a zeci de demonstranți. Ce mesaj trimite Casa Albă

Kazahstan este, în aceste zile, unul dintre cele mai fiebinți locuri din lume, iar revoluția împotriva Guvernului și represaliile autorităților la adresa demonstranților scriu toate publicațiile străine. În fiecare zi apar noi informații dar și multe vești proaste. Ultima dintre ele vine din Rusia care a decis să trimită trupe militare în zonă. 

image

Joi  dimineață au avut loc noi ciocniri între forțele de ordine și protestatari în Almatî, iar poliția spune că zeci de demonstranți au fost „eliminați” în timp ce încercau să asalteze clădiri guvernamentale. Mai multe vehicule blindate au intrat în piața principală din Almatî, unde sute de oameni manifestau împotriva guvernului pentru a treia zi. S-au auzit împușcături în timp ce trupele se apropiau de mulțime, potrivit martorilor citați de Reuters, dar situația din piață pare să se fi calmat mai târziu.

Operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, și activitatea bursei de valori sunt oprite în Kazahstan, a declarat, joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS. Și internetul a fost „tăiat”. Iar țara se află în stare de urgență. 

Situația din Kazahstan escaladează. Mesajul SUA și reacția ONU

America este de trei zile cu ochii pe situația din Kazahstan care a scăpat de sub control. 

Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.

"Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.

"Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă", a adăugat el.Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat ea.

ONU urmăreşte situaţia "cu îngrijorare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.

Motivul pentru care au izbucnit revoltele 

Scumpirea gazului lichefiat, scânteia revoluției din Kazahstan: Este principala sursă de carburant pentru mașini și orice creștere de preț se vede în rafturile magazinelor

Scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari, a fost scânteia care a condus la un amplu val de proteste în Kazahstan.

Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat (GNL), acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini şi orice creştere a preţului său atrage după sine creşterea preţurilor alimentare. Costurile vieții de zi cu zi în această țară erau deja în creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Scade prețul bitcoin

Prețul Bitcoin a scăzut pe fondul situației din Kazahstan, unde se află 18% din toate capacitățile mondiale de minare a criptomonedei. Minarea criptomonedelor a ajuns la mare căutare în Kazahstan, după restricțiile Chinei asupra industriei, inițiate anul trecut. Aproape 90 de mii de computere pentru minerit de criptomonede s-au mutat în această țară din China, în ultima perioadă.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net