SUA ia măsuri fără precedent în luptă cu boala Alzheimer. Este supranumită bomba mortală din creier

4 aprilie 2023 16:41   Internațional
Ultima actualizare:

Afectează sistemul nervos central, memoria, orientarea temporo-spațială, gândirea coerentă, capacitatea de concentrare. Într-un cuvânt, transformă omul într-o legumă. Nu este scenariul vreunui film science-fiction ci descrierea de către specialiști a bolii Alzheimer, supranumită și „bomba nucleară din creier” căreia SUA i-a declarat război 

Oficial, boala este considerată cea mai periculoasă dintre cele care afectează creierul și este descrisă drept o afecțiune neurodegenerativă progresivă care afectează integritatea sistemului nervos central și perturbă funcțiile cognitive. În timp, această afecțiune duce la pierderea autonomiei pacientului.  

Institutul Naţional de Gerontologie (NIA) din Statele Unite finanţează un proiect de până la 300 de milioane de dolari, cu durata de 6 ani, în vederea construirii unei uriaşe baze de date pentru studiul bolii Alzheimer. În această imensă bibliotecă medicală electronică vor fi stocate informațiile medicale vitale pentru aproape 90 la sută din americani. 

Boala Alzheimer debutează cu 20 de ani înainte de primele semne

Stocarea acestor informații medicale va permite potrivit specialiștilor, urmărirea evoluției sănătății americanilor timp de mai multe decenii. Platforma se va baza pe date din fişe medicale, cereri de despăgubire în baza asigurărilor, farmacii, dispozitive mobile, senzori şi diverse agenţii guvernamentale, au spus ei. 

„Datele din viaţa reală sunt ceea ce avem nevoie pentru a lua decizii în privinţa eficacităţii medicamentelor şi pentru a analiza o populaţie mult mai extinsă decât cea pe care o pot acoperi majoritatea studiilor clinice”, a declarat într-un interviu dr. Nina Silverberg, directoarea Programului centrelor de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul NIA citată de Reuters 

De ce este nevoie de o bancă de date în studierea Alzheimer? Potrivit studiilor clinice din SUA, această boală poate debuta cu aproximativ 20 de ani înaintea de dezvoltarea problemelor de memorie. 

Mai multe