Submarinul Titan a fost găsit! S-a confirmat moartea tuturor pasagerilor

22 iunie 2023 19:20   Internațional
Ultima actualizare:

Submarinul Titan al companiei OceanGate Expeditions, dispărut duminică, cu cinci oameni la bord în timp ce cobora spre epava transatlanticului Titanic, a fost găsit de către roboții trimiși pe fundul Oceanului Atlantic.

Cei cinci pasageri au fost declarați morți. Anterior, Garda de Coastă americană anunță că un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului.

Tristul anunț a fost făcut de Garda de Coastă, în cadrul unei conferințe de presă care a venit la scurt timp după descoperirea „resturilor”

„În aceasta dimineata ROV, A descoperit rămășițele Titan în apropiere de prova epavei Titanicului. Resturile arată că a explodat camera de presiune. Am informat familiile și din partea noastră le transmitem cele mai sincere condoleanțe (...) Resturile arată că a existat o implozie catastrofală a navei”, s-a spus în conferință, potrivit BBC.

Reacția OceanGate după marea tragedie

„Credem acum că directorul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeoletți, au murit. 

Acești oameni au fost adevărați exploratori care au împărtășit un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în aceste momente tragice. Plângem pierderea vieții și bucuria pe care au adus-o tuturor celor pe care îi cunoșteau.

Acesta este un moment extrem de trist pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și profund îndurerați de această pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru nenumărații bărbați și femei din mai multe organizații ale comunității internaționale care au accelerat resurse de mare amploare și au lucrat atât de mult pentru această misiune.

Apreciem angajamentul lor de a-i găsi pe acești cinci exploratori, precum și zilele și nopțile de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor.

Acesta este un moment foarte trist pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare dintre membrii familiilor celor pierduți pe mare.

Cerem respectuos ca intimitatea acestor familii să fie respectată în această perioadă extrem de dureroasă”, a fost mesajul dureros transmis de OceanGate, după descoperirea submersibilului Titan și confirmarea decesului tuturor celor 5 pasageri. 

Contraamiralul John Mauger, despre cauza morții pasagerilor

Comandantul Primului District al Gărzii de Coastă, spune că un vehicul operat de la distanță de la Horizon Arctic a descoperit conul de coadă al submarinului Titan la aproximativ 1.600 de metri de prova Titanicului, pe fundul mării.

Resturile sunt „în concordanță cu o pierdere catastrofală a camerei de presiune”, spune el.

În urma acestei determinări, am notificat imediat familiile în numele Gărzii de Coastă a Statelor Unite și al întregului comandament unificat. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor.

Paza de Coastă americană urmează să organizeze o ședință de informare în cadrul căreia oficialii vor „discuta despre descoperirile făcute de ROV-ul Horizon Arctic pe fundul mării în apropierea Titanicului”, potrivit unui comunicat.

Aceasta vine după ce Paza de Coastă a SUA a anunțat că echipele de salvare care încearcă să găsească submersibilul dispărut Titan au raportat că au găsit un „câmp de resturi” în zona de căutare sub suprafața Atlanticului.

Briefingul va fi ținut de contraamiralul John Mauger, comandantul primului district al Gărzii de Coastă, și de căpitanul Jamie Frederick, coordonatorul de răspuns al primului district al Gărzii de Coastă.

Mai multe