Țara din Europa în care cei sub 15 ani nu vor mai avea acces la rețelele de socializare. „Nu vrem să devină înguști la minte și lipsiți de acțiune”

24 octombrie 2024 10:40   Internațional

În Norvegia se va introduce o limită mai strictă a vârstei minime pentru accesul pe rețelele de socializare. Va trebui să ai cel puțin 15 ani. Premierul vrea ca tinerii din țara sa să fie protejați de „puterea algoritmilor”. Țara scandinavă are deja o limită de 13 ani pentru accesul pe platformele de social media.

Platformele de social media îi face pe utilizatori să devină „înguști la minte"

Premierul Norvegiei Jonas Gahr Store a declarat că va fi „o bătălie dificilă”, dar că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”. El a mai adăugat că platformele de social media au fost folosite greșit de industrie și că îi face pe utilizatori să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”.

Norvegia are deja o limită de vârstă minimă impusă, de 13 ani. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale.

Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale

Guvernul vrea să introducă mai multe măsuri pentru a-i împiedica pe copii să evite restricțiile de vârstă, inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor sociale să fie de acord ca platforma să îi gestioneze datele personale și implicit verificarea vârstei.

„Legea trimite un semnal destul de puternic. Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale. Știm că e o luptă dificilă, pentru că în industrie sunt forțe puternice, dar este nevoie de decizii politice”, a mai spus premierul.

Măsura are scopul de a-i ajuta pe părinți în relația cu cei mici

Deși a afirmat că înțelege rolul rețelelor sociale în a le oferi copiilor singuri o comunitate, exprimarea de sine nu trebuie să fie în puterea algoritmilor. Ministrul pentru copii și familii, Kjersti Toppe, a spus că măsura are, de asemenea, scopul de a-i ajuta pe părinți în relația cu cei mici: „Este vorba și de a oferi părinților posibilitatea de a spune „Nu!”. Știm că mulți chiar vor să spună „Nu!”, dar simt că nu o pot face”. Ea a mai adăugat că guvernul caută metode de aplicare a unor astfel de restricții, dar care să nu încalce drepturile omului.

Și Australia a anunțat o interdicție pentru adolescenți 

Norvegia nu este prima țară din lume care caută să limiteze accesul minorilor pe platformele de social media. Australia a anunțat o interdicție pentru adolescenții și copiii mai tineri, spunând că va bloca copiii de la rețelele sociale și alte platforme digitale. Limita de vârstă nu a fost încă decisă, dar este posibil să se încadreze între 14 și 16 ani.

Franța încearcă interzicerea telefoanelor mobile la școală pentru elevii de până la 15 ani. Măsura ar putea fi introdusă la nivel național din ianuarie.

Mai multe