Turnul Eiffel „se prăbușește” sub rugină! E nevoie urgentă de reparații
Potrivit unor rapoarte, Turnul Eiffel este plin de rugină și riscă să se prăbușească, fiind necesară intervenția imediată a autorităților. În ciuda faptului că a fost proiectat să reziste doar 20 de ani atunci când a fost construit, în 1889, iată că 130 de ani mai târziu monumentul emblematic încă veghează mândru Parisul. Să sperăm că asta nu e tot.
Revista franceză Marianne a publicat o serie de documente care demonstrează că simbolul Parisului este „în stare foarte proastă”. Se pare că structura din fier ar fi plină de rugină și ar avea nevoie de reparații și lucrări de renovare complete. Din fericire, având în vedere desfășurarea jocurilor olimpice din 2024, autoritățile au acționat deja, iar Turnul Eiffel este în curs de reparații.
S-ar putea să ți se pară la fel de interesant: Cu ce scop a fost construit Turnul Eiffel şi de ce doreau parizienii să-l pună la pământ
Cu toate acestea, experții revistei franceze au avertizat că „un strat simplu de vopsea” nu este suficient. O sursă spune că „este foarte simplu. Dacă Gustave Eiffel ar vizita locul, ar leșina”. „E o probabilitate mică să se dărâme mâine dimineață, dar e adevărat că nu e deloc în stare bună”, au mai precizat sursele.
O pierdere scumpă de timp! Turnul Eiffel, reparat de „ochii soacrei”
De fapt, spre surprinderea experților, care au rămas înmărmuriți la auzul veștilor, procedura de cosmetizare a Turnului Eiffel costă 60 de milioane de euro, iar criticii consideră că este o pierdere de timp și bani, depotrivă. Din cauza întârzierilor produse de pandemia de COVID-19, în loc ca 30% din suprafața monumentului să fie gata până acum doar 5% din suprafața Turnului Eiffel a fost revopsită.
Vezi și: Parisul e passé! Cele mai frumoase destinații de vacanță din Franța
Inițial s-a sugerat că ar avea nevoie de revopsire la fiecare șapte ani, dar experții spun că, în unele locuri, „rugina a câștigat și mănâncă fierul monumentului ca termitele din lemn”. În anul 2014 doar 10% din vopsea se mai ținea bine. Restul se „cojea și cădea”, scoțând la suprafață cele 6.300 de tone de fier din care este creat Turnul Eiffel.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!