Ultima îmbrățișare a românilor înecați devine statuie în Italia. Comunitatea a cerut: „În amintirea lor”

11 iunie 2024 5:37   Internațional
Ultima actualizare:

Tinerii români a căror îmbrățișarea în mijlocul apelor înainte să fie înghițiți de puhoi a emoțiomat întreaga Italie, vor deveni statuie în localitatea în care s-a petrecut tragedia. Primarul localități Premariacco a anunțat că ultima îmbrățișare a celor trei români care a făcut înconjurul lumii a impresionat profund comunitatea care a decis să fie ridicată o statuie în amintirea lor.

Îmbrățișarea lor va rămâne peste timp

Îmbrățișarea sătmărenilor înecați devine statuie în Italia, a anunțat primarul localității, care a precizat că ,,imaginile au mișcat întreaga Italie”:

Scopul lucrării artistice este dublu: pe de o parte, amintirea victimelor în extraordinarul lor impuls altruist; pe de altă parte, să acționeze ca un avertisment pentru cei care trec pe plajă de-a lungul râului Natisone pentru a indica riscurile torenților și inundațiile lor bruște. Propunerea a primit imediat un sprijin larg din partea concetăţenilor, care au fost foarte afectaţi de tragedie”, a spus primarul localității, potrivit agenșiei de știri italiene ANSA.

„Poate că statuia le va aminti oamenilor că râul Natisone poate fi extrem de periculos”, a declarat Michele De Sabata.

Cristian, Bianca și Patrizia au fost înghițiți de ape după ce o viitură i-a surprins în mijlocul albiei unui rău. Pentru că una dintre fete nu știa să înoate și era paralizată de frică prietenii ei au decis să rămână îmbrățișați crezând că apa va trece, iar îmbrățișarea lor va fi suficient de puternică pentru a supraviețui.

Au încercat din răsputeri să facă față curentului, în timp ce un pompier încerca în disperare să ajungă înot la ei, dar mulți alți martori priveau și filamu d epe margine.

„Acea îmbrățișare va fi transformată în următoarele câteva luni într-o statuie la cererea comunității din Premariacco, provincia Udine, pentru a ne aminti că râul Natisone poate deveni, câteodată, un iad”, a anunțat primarul Michele De Sabata care s-a declarat și el profund afectat de tragedie.

O zi blestemată

Patrizia, Bianca și Cristi care au murit înecați în râul Natisone în urmă cu o săptămână erau de loc din județul Satu Mare.

Câțiva martori au privit de pe margine tragedia, au filmat cu telefoanele, dar nimeni nu a conștientizat că cei trei tineri erau în pericol de moarte, cu excepția unui pompier.

Pe imaginile apărute pe rețelele sociale se vede cum un bărbat, despre care s-a aflat ulterior că este pompier, încearcă din răsputeri să se lupte cu curenții și să ajungă la tinerii îmbrățișați.

Probabil o bucată de lemn adusă cu viteză de puhoi i-a lovit pe cei trei care s-au dezechilibrat, năsuindu-se astfel și cea mai mică speranță de a fi salvați.

„În acea zi blestemată de 31 mai, un pompier erou – specializat în salvări pe râu- a încercat să le salveze pe Bianca Doroș, Patrizia Cormos și Cristian Molnar, scufundându-se în apele tot mai agitate ale râului Natisone”, se arată în publicația Corriere della Sera, care a publicat imaginile.

Pompierul care și-a riscat viața pentru a-i salva pe cei trei români a fost nevoit să se întoarcă pe mal, la colegii lui, din cauza curenților puternici care nu îi permiteau să înoate până la locul în care se aflau Patrizia, Bianca și Cristian.

Mai multe